Orbán: Magyarország én vagyok!

HírKlikk 2019. március 18. 14:18 2019. márc. 18. 14:18

A sok nyelven sugárzó német közszolgálati adó, a Deutsche Welle „Orbán rejtett pofonja” címmel közölte Keno Verseck, a der Spiegel tudósítójának kommentárját. Verseck megállapítja: a magyar miniszterelnök, hogy elkerülje a kizárást az Európai Néppártból, bocsánatot kért európai kollégáitól, de ezt kicsit sem gondolja komolyan.

Orbán Viktornak hatalmas az egója, ez nem titok senki számára, aki ismeri, vagy aki követte a fejlődését. A nyilvánosság előtt ugyan vigyáz az udvarias viselkedésre, és azzal kokettál, hogy egyszerű, szerény falusi fiú, aki a valóság talaján jár. Valójában azonban van benne valami egy abszolút uralkodóból. Szinte minden pénteken lehet hallani az interjú képbe bújtatott beszédében az állami rádióban, ahogyan egyes szám első személyben beszél, amikor pártjáról, kormányáról, vagy az országáról van szó. „Magyarország én vagyok!”

Orbán nem az a személyiség, akitől el lehet várni, hogy őszintén bocsánatot kérjen bármiért, és nem is tette. Bocsánatot kért a „hasznos idiótákról” szóló hírhedt cinikus megjegyzéséért, amelyet azokra alkalmazott, akik az ENP-ben a Fidesz kizárását sürgetik - a bocsánatkérés volt Manfred Weber egyik feltétele ahhoz, hogy a Fidesz az ENP-ben maradhasson.

De hogy Orbán komolyan gondolja-e? Természetesen egyáltalán nem. Emellett esze ágában sincs változtatni sem politikáján, sem stílusán. Az ENP-politikusokhoz intézett levele legfeljebb taktikai manőver - ez kiolvasható az írásból.

Mielőtt még rátérne benne a bocsánatkérésre, mindenekelőtt világossá teszi, hogy magatartásán nem fog változtatni. És a bocsánatkérés a levélben csupán feltételes módban szerepel. Érdekes módon nem is létezik az a konfliktus, amellyel kapcsolatban Orbán hangsúlyozza, hogy nem akar változtatni magatartásán. Az írja, Magyarország számára a migráció, a keresztény kultúra védelme és Európa jövője kérdésében nincs alku. Ám a Fidesz bíráló ENP-tagok számára nem a migráció kérdéséről van szó, hanem a demokratikus és jogállami normák magyarországi betartásáról.

A 7. cikkely szerinti eljárást Orbán hasonló módon minősítette le: azt mondta, ezzel Magyarországot a migrációs politikája miatt akarják büntetni. Orbán Viktor egy uniós tagállam miniszterelnökeként az elmúlt évtizedben példátlanul szidalmazta az Európai Uniót. Számos esetben, így az alkotmány és a sajtótörvény ügyében az orránál fogva vezette az Európai Uniót, és végső soron mindig az orra alá dörgölte a tehetetlenségét. Ha valakinek aktuális bizonyítékra volna szüksége azt illetően, hogy Orbán nem gondolja komolyan bocsánatkérését, akkor ezzel szolgált a március 15-i ünnepi beszédében. Ez afféle kampánynyitó beszéd volt az európai választáshoz, de egyetlen hatalmas hadüzenet volt az uniónak: a „brüsszeli birodalomnak”, a „birodalomépítőknek” - ahogyan Orbán fejezi ki magát. „Kívánjuk Európa népeinek, hogy megszabaduljanak a farkasvakságtól. Vegyétek tudomásul, hogy egy liberális európai birodalomban mindnyájan elveszítjük a szabadságunkat” - állította. Manfred Weber és más ENP-politikusok már az elmúlt napokban is kifejezésre juttatták Orbán őszinteségét illető kételyeiket, s most már bizonyosak lehetnek ebben.

A cikk egyik illusztrációja egy leragasztott plakátot ábrázol, és a képaláírás megállapítja: a Junckert és Sorost támadó plakátokat a repülőtéri út bevezető oldalán ragasztották le. 

Forrás: Hírklikk