Orbán Magyarországából egy szolid, baloldali zöld sziget emelkedik ki

HírKlikk 2019. október 19. 19:45 2019. okt. 19. 19:45

Fényes csillag jelent meg mindazoknak a látóhatárán, akik a Kaczynskik, Babisok és Orbánok birodalmában élnek, és mégis az olyan fura dolgokkal rokonszenveznek, mint a jogállam, átláthatóság, sajtószabadság, vagy az összeurópai menekültpolitika - írta a tekintélyes liberális német lap, a Süddeutsche Zeitung Karácsony Gergelyről. 

Megállapította: abból a Magyarországból, amelyre Orbán az „illiberális” címkét ragasztotta, és amelynek kormánya magát és a népét egészen az úgynevezett európai értékunió legszélső faláig vonszolta, most egy szolid, baloldali zöld sziget emelkedik ki: Budapest, és a többi város, ahol a Fidesz elvesztette a választást - írta a lap. Ismertette a választási eredményeket, szólt a Borkai-videóról, és részletezte Karácsony pályáját. Végül rámutatott: a derűlátók most azt remélik, hogy a budapesti főpolgármester-választás startlövés volt az ellenzék 2022-es választáson aratandó győzelméhez. 

A kétkedők azonban Lengyelországra mutatnak, ahol tavaly Varsó is Európa-barát, liberális polgármestert választott, de ahol a PiS ettől függetlenül újra abszolút többséget szerzett. „Kétségtelen, hogy Karácsony győzelme repedést okozott az Orbán-rezsimen, de a repedés és a megdöntés között még nagyon hosszú az út” - írta a lap.  

Forrás: Hírklikk