Orbán Magyarországán a félelem légköre uralkodik

HírKlikk 2019. június 1. 07:42 2019. jún. 1. 07:42

Magyarországon a félelem légköre uralkodik, miközben az EU támogatása mellett haldoklik a demokrácia. A tétel igazolására a kifejezetten jobboldali Daily Telegraph megemlíti, hogy nemrégiben az uniós demokrácia helyzetéről akart többpárti vitát Budapesten az Európai Föderalisták Uniója nevű szervezet, ám mivel a Fidesz lemondta a részvételt, sorra léptek vissza a lehetséges helyszínek.

A lapnak nyilatkozó civil csoport vezetője úgy gondolja: a történtek nagyon is beleillenek abba, hogy fokozatosan sorvad a jogállam - írja a cikket szemléző Népszava

Nagy Eszter megállapítja, hogy általános a rettegés, és nem lehet tudni, ha valaki nemet mond, hogy azt azért teszi, mert a Fidesz figyelmeztette, vagy netán azért, mivel nem akar bajba kerülni. De az eredményt tekintve mindegy is. Ez a tapasztalat meglehetősen általános manapság magyar földön.

De Cseh Katalin a Momentumtól azt mondja, a helyzet még rosszabb vidéken. Ott a polgármesterek ellenőriznek mindent és ők hűségesek a kormánypárthoz. Senki sem mer ujjat húzni velük. A fővárosban pedig a Fidesz érvényesíti erejét. A hanyatló demokrácia viszonyai közepette egyre több a panasz, hogy a feltételek nem egyenlőek a hatalom, illetve az ellenzék számára.

Orbán, az összeférhetetlen miniszterelnök nyíltan élvezi az illiberális demokráciát. Csak éppen egyre gyakoribb a vád ellene, hogy oligarchái bevetésével mind szemtelenebbül foglyul ejti a sajtót és civil társadalmat. A lakájok célja saját gazdagodásuk és a politikus uralmának bebetonozása.

Az uniós pénz jóvoltából járadékélvező állam jön létre, a közigazgatás mind több és több alaphoz jut, miközben feladata egyre inkább az, hogy fenntartsa a Fidesz hatalmát. Épp ezért az ellenzék sürgeti, hogy az ország csatlakozzon az új Európai Ügyészséghez.

Cseh Katalin fontosnak tartja, hogy közvetlenül a címzettek juttassák el a forrásokat és azokat tegyék függővé a jogállami feltételek betartásától. Mostanában új korlátokba ütközik a demokrácia és a sajtószabadság. Otilia Dhand, a londoni Teneo elemző intézet szakértője szerint bevált módszer, hogy Orbán bizonyos bíráló cikkekkel akarja igazolni: semmi baj sincs a szabad médiával. Ám egy alapba vonta össze csaknem 500 kormány közeli orgánumot. A sajtót szinte teljes mértékben foglyul ejtették a kormánybarát vállalkozók, az elfogulatlan anyagok nem jutnak el az emberek tömegeihez.

Egyelőre az ellenzék nem kényszerült térdre, az csak ezután jön, mert a kormányellenes erők nem tudnak hiteles alternatívát felkínálni. Független újságírók azonban máris attól tartanak, hogy most keményebb módszerek következnek ellenük, lásd a HVG-címoldal kiplatákolásának leállítását. A hetilap főszerkesztője úgy értékeli, hogy ez újabb támadás a sajtószabadság ellen, a cenzúra minősített esete. Hozzátette, hogy az önálló média elszigetelt gettókba szorul vissza.

A közszférában fokozódik a politika befolyása. Névtelenül nyilatkozó alkalmazottak elmondták, hogy az új szabályok révén egyre jobban ki vannak szolgáltatva a főnökség szeszélyeinek, bármikor elbocsáthatják őket. A hangulat egyre rosszabb, mert bár formálisan minden törvényes, de mindenki érzi, hogy bármit meg lehet tenni velük. A teljes engedelmességet várják el tőlük, továbbá, hogy ne tegyenek fel felesleges kérdéseket. Az ilyen körmönfont reformok ellen az EU csak nehezen tud bármit is tenni. És nem sok jele van annak, hogy Orbán egyhamar engedne a szorításból. Ily módon egyre mélyebb a Fidesz kapcsolata a választóival, akik vidéken ösztönösen rokonszenveztenk a hagyományos, kulturálisan homogén, keresztény Európa védelmével.

Forrás: Népszava