„Orbán már a múltban is feltűnést keltett idegen- és melegellenes kitételeivel"

HírKlikk 2021. június 16. 20:50 2021. jún. 16. 20:50

Az amerikai nagykövetség mély aggodalmát fejezi ki a parlament által elfogadott törvény LMBTQI+ ellenes részei miatt – olvasható a nagykövetség kedd esti, magyar és angol nyelvű Facebook-közleményében.

A közleményben azt írják: „az Egyesült Államok szerint a kormányok kötelessége a szólásszabadság előmozdítása és az emberi jogok védelme, beleértve az LMBTQI+ közösség jogait is”.

Ahogy Biden elnök az LMBTQI+ jogvédők felé a Pride-hónap alkalmából június 1-jén tett nyilatkozatában fogalmazott, „Látunk titeket, támogatunk titeket, és inspiráló a teljes egyenlőség elérése érdekében mutatott bátorságotok”.

Európában is feltűnt

Kedden a magyar Országgyűlés 157 igen szavazattal, egy ellenvoks mellett, elfogadta azt a pedofil-ellenes törvényt, amelybe az utolsó napokban belevettek kifejezetten az LMBT közösséget negatívan érintő módosításokat is. Egy baloldali képviselő és a Jobbik kivételével az ellenzéki pártok bojkottálták a szavazást.

A döntés természetesen Európában sem maradt észrevétlen. Brüsszelben kedd este tüntettek a törvény ellen. Rémy Bonny, a megmozdulás egyik szervezője a Twitteren arra emlékeztetett, hogy a múlt héten az Európai Parlamentben nagy többséggel fogadtak el egy állásfoglalást, amelyben perrel fenyegetik az Európai Bizottságot, ha nem tesz lépéseket a magyar és a lengyel jogállamiság ügyében – írja az Euronews.

A brit baloldali The Guardian online változata címlapon hozta a budapesti parlamenti szavazást, azzal a címmel, hogy „Magyarország törvénnyel tiltja be az LMBTQ tartalmakat az iskolákban”.

A lap idézi a törvény ellen felszólaló civileket, akik többek között az önkifejezés szabadsága és a gyermekjogok elleni frontális támadásnak nevezik a jogszabályt, illetve ellenzéki politikusokat, akik szerint a törvény szembemegy az alapvető európai demokratikus értékekkel.

„Főleg Orbánnak volt fontos”

Dunja Mijatović emberi jogokért felelős uniós biztos az LMBTQ emberek jogai és személye elleni támadásnak minősítette a törvényt, amely korlátozza a véleménynyilvánítás és az oktatás szabadságát is, és ellentétes a nemzetközi és európai emberi jogi normákkal.

„Melegellenes cenzúratörvényt fogad el Magyarország parlamentje” – ezzel a címmel számol be a történtekről a Spiegel Online. A korábban liberális, újabban baloldali hírportál ismerteti az elfogadott csomag főbb elemeit, elsősorban a melegellenes részeket hangsúlyozva.

„A törvény elsősorban Orbán Viktor miniszterelnök számára volt fontos, akinek kritikusai a szemére vetik, hogy előítéleteket gerjeszt kisebbségekkel szemben” – írja a hamburgi lap, emlékeztetve arra, hogy Orbán már a múltban is feltűnést keltett idegen- és melegellenes kitételeivel.

Forrás: Euronews