Orbán már békülne az orvosokkal: csökkentené a kivezénylés idejét

HírKlikk 2020. október 20. 17:10 2020. okt. 20. 17:10

A kormány törvényben tette lehetővé az orvosok vezényelhetőségét, ami azt jelenti, hogy két évre, akár az ország másik felébe is áthelyezhetővé válna minden gyógyító. Ezen kívül, megszüntetnék az orvosok másodállását is. Azt a szakértők már előre jelezték, hogy ha a törvényt szigorúan alkalmazzák, akkor az állami egészségügyből távoznak a szakorvosok. A parlamentben, az azonnali kérdések órájában Szabó Tímea figyelmeztette erre a miniszterelnököt. Válaszában Orbán Viktor kilátásba helyezte: kormányrendelettel próbálja elejét venni annak, hogy az orvosok elhagyják az állami egészségügyet. 

„Attól nem áll módomban eltekinteni, hogy a magyar egészségügyben a vezénylés intézménye a jövőben is érvényesüljön” – ezt Orbán Viktor mondta a parlamentben az azonnali kérdések órájában Szabó Tímea felvetésére. A Párbeszéd képviselője elsősorban azt szorgalmazta, hogy a szociálisan nehéz helyzetben lévő, vagy három évnél fiatalabb gyereket nevelő orvosokra ne legyen érvényes az átvezényelhetőség. A kétéves időtartamú semmiképp. Jelenleg ugyanis – a magas béremelés ellenére – döntően emiatt nagy az elutasítottsága az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvénynek. „Ha a törvénynek ezen a paragrafusán nem változtat a kormány, akkor több ezer orvos elhagyja az állami egészségügyet” – nyilatkozta a Hírklikknek Szabó Tímea. Hasonló állásponton van egyébként minden érdekvédelmi szervezet is. 

Szabó Tímea a felszólalásában fontosnak tartotta azt is, hogy a kormány fogadja el a Magyar Orvosi Kamara javaslatának a másodállásra vonatokozó részét. Az ugyanis lehetővé tenné, hogy abban az esetben ne lehessen megtagadni az orvos másodállásra szóló állami engedélyét, ha az a főállásban vállalt munkával nem összeférhetetlen. Vagyis, ha egy orvos egy mellékállást szeretne betölteni, amelyben olyan munkát vállalna, amilyet a munkahelye nem végez. A Párbeszéd politikusa azt szeretné, ha csak rendkívüli okból lehetne megtagadni az orvosok másodállásra szóló engedélyét.

Arra azonban a parlamentben Orbán Viktor nem tehetett ígéretet, hogy biztosan elfogadják majd a Magyar Orvosi Kamara kompromisszumos javaslatát. A miniszterelnök azt nem tagadta, hogy a képviselőkkel olyan törvényt fogadtatott el, amelynek érvényre jutásához a kormánynak saját hatáskörben még 16 kormányrendeletet kell majd megalkotni. Ez azt jelenti, hogy egy sor kérdésben nem a törvényhozás, hanem néhány kormánytag dönt majd – egyebek mellett a vezénylésről és az orvosi mellékállások ügyében is. 

Álláspontjának alátámasztására a kormányfő azt mondta, hogy ma – a járvány ellenére – jogi értelemben békeidő van, de ha nem volna lehetőség vezénylésre, akkor sok százan halnának meg orvoshiány miatt. Orbán Viktor úgy látja, hogy ezért van szükség a vezényelhetőségre. Ehhez azonban hozzátette: az állami- és a magánpraxis tevékenységét további „értelmes részletszabályokkal össze kell hangolni”. Ez egészségügyi szakértők úgy vélik, azt jelenti, hogy a kormány enyhít a szigoron, de még nem tudja, hogy mennyit. Információink szerint, ismét elkezdődött az egyeztetés a Magyar Orvosi Kamara és a belügyminiszter között. Azt azonban a parlamentben a kormányfő hangsúlyozottan aláhúzta: „nem áll módjában eltekinteni attól, hogy a vezénylésnek az egészségügyön belül rendelkezésre kell állnia.”

A miniszterelnök szavaira válaszolva, Szabó Tímea – aki a járvány idején elrendelt kivezénylést természetesnek tartotta – azt mondta, információi szerint máris 3 ezer orvos jelentette be, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény elfogadása után, azonnal elhagyja az állami egészségügyet. Miközben a képviselő szerint a járvány halálos áldozatainak száma máris a harmadik legmagasabb Európában. És ha újabb orvosok távoznak a kórházakból, az komoly katasztrófát okozna az országban.