Orbán már most hiányzik az ellenzéknek

Konczik Márton 2019. február 18. 14:42 2019. feb. 18. 14:42

Orbán Viktort hiányolták hétfőn az ellenzéki képviselők a parlamentben, a miniszterelnök ugyanis nem tette tiszteletét a Tisztelt Ház idei évi első ülésén.

Az ellenzék ma kivonult a parlamentből, mint kiderült, azért, mert „Orbán Viktor az első napon képtelen volt arra, hogy meghallgassa azokat a felvetéseket, amiket mi elmondunk”. A DK-s Varju László mondta ezt, mégpedig azon a sajtótájékoztatón, amit az ülésről kivonuló ellenzék képviselők közösen tartottak meg.

Varju szerint a kormánypártok ara készülnek, hogy kizárólag a családoknak bejelentett kedvezményekről beszélnek majd, ahelyett, hogy a valóságról, például a decemberben elfogadott rabszolgatörvényükről lenne szó. A 400 órába még Orbán Viktornak is beleférhetett volna, hogy ott legyen ma az ülésteremben – jelentette ki.

A kormányfő egészen Izraelig ment egyébként, hivatalos látogatásra repült a zsidó államba hétfőn reggel. A DK-s képviselő később arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy legalább szerdai ülésen vegyen részt, és nézzen szembe az ellenzékével, valamint persze a valósággal.

Varjut követően Tóth Bertalan lépett a mikrofonhoz. Az MSZP-frakció vezetője, egyben a szocialista párt elnöke szintén arról beszélt, hogy a Fidesz egy propagandanapot szervezett mára a parlamentbe, aminek az egyetlen célja az, hogy elterelje a figyelmet a valóságról, például a munkavállalók jogait sárba tipró rabszolgatörvényről, ami a tavaly év végén összehozta az ellenzéket.

Amely ebből az egységből Tóth Bertalan ígérete szerint már nem fog kihátrálni, mert itt már nem csak a 400 órás túlmunkáról van szó, hanem az agyonadóztatott életről, az alacsony bérekről, a több millió dolgozó, mégis napról napra élő emberről. Tóth ezután bejelentette, hogy az ellenzék legközelebb Esztergomban fog kiállni, méghozzá a Suzukinál történtek miatt, mert elfogadhatatlannak tartják, amit az autógyártó multi a munkavállalóival művel.

Az ellenzéki egységet demonstráló sajtótájékoztatón szólt még Szabó Tímea, aki azt mondta, ők most ugyanúgy egy elnyomó hatalom ellen szövetkeznek, mint annak idején 1989-ben Orbán Viktor és a Fidesz a többi ellenzéki párttal. Az LMP-s Csárdi Antal megerősítette, hogy nem fognak asszisztálni a fideszes hazugságáradathoz, a jobbikos Jakab Péter pedig arról beszélt, hogy Orbán Viktor ugyanúgy fog repülni a magyar közéletből is, ahogy ma az országot elhagyta.

A tájékoztató a két volt LMP-s, Hadházy Ákos és Szél Bernadett mondanivalójával zárult: mindkét független képviselő szavaiból az derült ki, hogy részükről 2019 az egységes ellenállás éve lesz, aminek a megbontását sem maguknak, sem a Fidesznek nem fogják megengedni. Így egyszerűen elmondva egy ellenzéki állampolgár számára ez biztosan ígéretesen hangzik, akinek így már csak abban kell bíznia, hogy a nagy egységesülés mellett az ellenzéknek lesz ideje még az olyan, bosszantó hibákat is elkerülni, mint a mai helyesírási baki.