Orbán már többször fenyegetőzött, majd...

HírKlikk 2020. július 15. 20:35 2020. júl. 15. 20:35

A magyar Országgyűlés kedden olyan – jogilag nem kötelező érvényű – határozatot fogadott el, amely felszólítja Orbán Viktor kormányfőt: biztosítsa, hogy az EU gazdasági segélycsomagja megfeleljen bizonyos kikötéseknek, egyebek között annak, hogy a támogatásokat ne kössék a jogállamiság tiszteletben tartásának feltételéhez – írta az AP hírügynökség, amelynek jelentését a nemzetközi sajtó számos orgánuma, és köztük a The Washington Post is közölte.

A jelentés elemzőket idézett, akik szerint, ez olyan politikai döntés, amelyre Orbán Viktor hivatkozhat a hét végén esedékes EU-csúcson, amikor az unió hétéves költségvetéséről és a koronavírus-segélycsomagról lesz szó. Orbán a múlt héten már kijelentette: vétóhoz csak végső esetben szabad folyamodni – emlékeztetett az írás.

Az AP ismertette a határozatban foglalt követeléseket, és hozzátette, hogy az egyben támogatásáról biztosította magát a segély- és hitelcsomagot, amelyet közösen felvett uniós kölcsönből szándékoznak finanszírozni. 

Ugyancsak elemzőket idézve azt írta, hogy a határozatnak kül- és belpolitikai céljai egyaránt vannak. Orbán ezt egyfelől pajzsként használhatja az EU és egyes tagállamok nyomása ellen, másfelől a kifogásai igazolására. Krekó Péter azonban azt mondta a hírügynökségnek, „Nyugaton mindenki tudja, hogy a magyar parlament nem független a kormánytól”, így ez aligha győzi majd meg a nyugati politikusokat. Emellett Orbán kitenné magát a hazai politikai ellenzék bírálatának, ha nem tudna kitartani a megfogalmazott feltételek mellett, és végül megszavazná a döntést.

Krekó hozzátette: Orbán sokszor fenyegetőzött már a konszenzust követelő határozatok megvétózásával, de aztán nem élt ezzel a joggal a fontos kérdésekben, mint például az Oroszország elleni 2014-ben a Krím bekebelezése miatt bevezetett szankciók kérdésében.