Orbán: mi vagyunk Európa jövője

HírKlikk 2018. április 6. 12:49 2018. ápr. 6. 12:49

A magyarok és a lengyelek útja, harca közös, céljuk felépíteni és megvédeni otthonunkat, Közép-Európát, és megőrizni nemzetinek és kereszténynek - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a fővárosban annak az emlékműnek az átadásán, amely Lech Kaczynski egykori lengyel államfőnek, a 2010-es szmolenszki tragédiának állít emléket.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Lengyelország Közép-Európa vezető országa. Ez a Közép-Európa a magyarok jövője is, ezért amikor Lengyelországot támadják, Közép-Európát támadják és bennünket is támadnak - magyarázta. Hozzátette: amikor kiállunk Lengyelország mellett, tesszük ezt a magyar-lengyel barátságért és mert kiállunk magunkért is.

A kormányfő azt mondta: 27 éve ő is azt gondolta, hogy Európa a jövőnk, de ma azt látni, hogy "mi vagyunk Európa jövője".

Olyan Közép-Európát akarunk - emelte ki a budafoki ünnepségén a kormányfő -, amelyet "nem lehet fehér asztalok mellett felosztani", amelyről nem dönthetnek nélküle, amely nem engedi magát megfélemlíteni, megleckéztetni, ahol a nemzetek kiállnak egymásért, ahol magától értetődően mi döntjük el, kit engedünk be a területünkre, és ahol "a saját törvényeink és igazságunk szerint élhetünk".

Orbán Viktor hangsúlyozta: "hiszünk az összefogás erejében", és a most átadott emlékmű azt üzeni, hogy megőrizzük Katyin és Szmolenszk emlékét, felépítjük és megőrizzük azt a Közép-Európát, amelyet e tragédiák áldozatai megálmodtak. 

Több tiszteletet Lengyelországnak, több tiszteletet Magyarországnak! - hangoztatta a miniszterelnök.