Orbán mindent megtesz hatalma fennmaradásáért

HírKlikk 2015. december 13. 08:39 2015. dec. 13. 08:39

Nincs jó hír azoknak, akik az Orbán-kormány bukását szeretnék. Jelenleg semmiféle jele nem látszik a rezsim gyengülésének sem külső hatások, sem belharcok eredményeképp. A Fidesz "tisztújító" kongresszusán minden bizonnyal marad minden a régiben, így Orbán is kipárnázhatja a székét.

"A miniszterelnök mindent megtesz hatalma fennmaradásáért, de azt tudni kell, hogy a többsége nem megingathatatlan, ami nyolc, tíz hónapja, a civil tüntetések idején ki is derült. Annak az időszaknak két fontos tanulsága van. Egyrészt kiderült, milyen tanulási, alkalmazkodási készsége van Orbánnak, illetve a politikájának. Másrészt, hogy ilyen helyzetek később is adódhatnak és az ellenzék felkészültségén múlik, hogyan tudja ezeket kihasználni. A miniszterelnöknek tavasszal kapóra jött a menekültügy, de az már politikai képesség kérdése volt, hogyan tudta ezt a maga javára fordítani. Jó lenne, ha a vele ellentétes oldalon álló fél is meg tudná ezt csinálni" - mondta el Lakner Zoltán politikai elemző a Népszavának adott interjújában. A nagy kérdés, ami a legtöbb internetes fórumon is elhangzik: ha Orbánék ilyen gördülékenyen alkalmazkodnak, vajon az ellenzék miért nem?

"Az ellenzéknek készen kellene állnia arra, hogy amikor a menekültválság kommunikációja kifullad, a helyébe az általuk megfogalmazott vonzó, és hihető követelések lépjenek. Sziszifuszi munka, de próbálkozni kell, sajnos a sikerre nincs garancia" - véli Lakner. Jó kérdés, hogy lesz-e olyan kommunikációs szakember, aki képes megtalálni a megfelelő üzenetet. Ahogy a politológus is mondta, a civil kezdeményezések után az ország felkapta a fejét.

Mindez mégsem garancia arra, hogy párhuzamosan elindulhat egy építkező folyamat, hiszen a civil kezdeményezések eddig nem rendelkeztek oly mértékű infrastruktúrával és szervezeti háttérrel, amellyel képesek lettek volna áttörést elérni. A pártok esetében sem mindig érvényesült mindez. Egyedül az MSZP-ről mondható el, hogy országosan kiépített hálózattal rendelkezik, viszont a baloldali párt esetében eddig nem történt jelentős fellendülés, habár a fizetésemelés ígéretével és a párt "kinyitásával" az első olyan stabil felépülést láthatjuk tőlük, amely bizakodásra adhat okot.

A Fidesz-kongresszuson számíthatunk még plusz bejelentésre is. "Az utóbbi időben minden megszólalásában hozzátesz valamit a témához. Akár a demográfusok előtt beszél, vagy a diaszpóra tanácskozáson, mindenütt a menekültekkel ijesztget" - tette hozzá az elemző, utalva Orbán Viktor kommunikációjára. Minden bizonnyal olyan pozitívabb, vagy esetleg a menekülteket élesen bíráló üzenet várható, amely indokolta a kongresszus elhalasztását a párizsi merényletek miatt. Ez az üzenet nyilván rossz időzítésű lett volna, ha rögtön a terrortámadás után mondja el a miniszterelnök.

A nemzetközi megítélésünk sem annyira pocsék már, mint eddig, hiszen Lakner szerint a lengyel vagy a francia regionális választások Orbán kezére játszanak. Európai szinten azonban lehetetlen megjósolni, mikor következik be változás.

Akárhogy is latolgatjuk, egy ideig Orbán még nem tűnik el posztjából, de lassú víz mindig partot mos és a nemzeti együttműködés nevében Wass Albertra hivatkozva: a víz szalad, a kő marad...