Orbán, mint amerikai fekete bőrű konzervatív

HírKlikk 2020. január 20. 16:07 2020. jan. 20. 16:07

„Tanácsterem” (War Room) elnevezéssel napi podcastot indított Steve Bannon, Trump korábban eltávolított fő stratégája, aki meg akarja menteni az elnököt. Bannon azt a piaci rést töltheti be, amelyben mélyen belemerülnek kedvenc témákba egy keményen pártos hallgatóság számára. „Füvet akarnak, szükségük van a fűre” – idézte Bannon szavait saját hallgatóiról az Intelligencer. Néha Orbán is szóba kerül.

Steve Bannont két éve távolították el a Trump-adminisztrációból, ahol a Fehér Ház fő stratégája volt, de meg akarja menteni Trumpot, ezért podcastot indított. Így próbálja összefogni az elnöknek szóló üzeneteket egy washingtoni pincéből, Jason Millerrel, a Trump-kampány volt szóvivőjével, és Raheem Kassammal, Nigel Farage volt munkatársával közösen afféle rádióműsort sugároz, Főhadiszállás „Tanácsterem” (War Room) elnevezéssel. A műsorban olyanok szerepelnek, akik már elkerültek az elnök közeléből, de továbbra is hisznek a projektben és a száműzetésből igyekeznek segítséget és rálátást adni. Azt mondják, hogy kívülálló státusuk lehetővé teszi számukra, hogy „igazi üzenet-platformot működtessenek” az impeachment ügyében, és kikísérletezzék a Trump védelmét szolgáló legjobb érveket, hiszen a Fehér Ház stábjával ellentétben, őket nem korlátozza semmi. 

A stúdió a korábban Breitbart nagykövetség néven ismert ház pincéjében működik. A három órás műsor a hét minden napján hallható, Trump legismertebb szövetségesei szerepelnek benne – mint példáulRudy Giuliani – és országszerte számos orgánum átveszi a teljes programot.

Bannon fő üzenete, hogy a republikánusoknak teljes szenátusi tárgyalást kellene követelniük, ellentétben azzal, amit a szenátusi többség vezetője Mitch McConnell bejelentett, hogy ugyanis rövid tárgyalást akarnak tanúk nélkül a gyors felmentés érdekében. Bannon szerint ez a „gyors és piszkos” megoldás nem oszlatná el a Trumppal és elnökségével szembeni gyanakvást. 

Bannon ízlése lényegesen erősebben hajlik a katolicizmus felé, mint jobboldali harcostársainak többségéé, ezért gyakoriak a nagy eltérések.

A legutóbbi műsorokban például Orbán Viktort, Magyarország erős emberét az amerikai fekete bőrű konzervatívokhoz hasonlították, részletesen felidézték Trump kampányát, és utaltak Bannon kedvenc történelmi elméletére, amely szerint az Egyesült Államok egy „negyedik fordulat” előtt áll, amely jelentős politikai felfordulást hoz, amely a nagy depresszióhoz, vagy a polgárháborúhoz lesz mérhető. Bannon szerint azonban a műsor részben emiatt vonzó a hallgatók számára. Nem kizárt, hogy Bannon végül azt a piaci rést tölti be, amelyben mélyen belemerülnek kedvenc témákba egy keményen pártos hallgatóság számára. „Füvet akarnak, szükségük van a fűre” – mondta Bannon a hallgatóiról. A műsor minden nap folytatódik Donald J. Trump teljes, vagy bizonyítékok hiányában történő felmentéséig, közölte. 

 
Forrás: Hírklikk