Orbán, mint vírusos diktátor

HírKlikk 2020. április 9. 18:50 2020. ápr. 9. 18:50

„Vírusos diktátorok – hogyan hat a járvány a politikára” címmel közölt cikket az Argumenti i fakti. A liberálisnak tekinthető orosz folyóirat Orbán Viktor képével illusztrálta az írást. A diktátor ugyan római eredetű fogalom, de a mai korban a koronavírus is lehetőséget ad egyes politikusoknak, hogy diktátori felhatalmazásokat szerezzenek különleges törvénnyel, vagy úgy, hogy nem tartanak választásokat, lemondják a választásokat – áll a cikkben. Természetes, hogy felmerül az aggodalom: a válság elmúltával, talán nem minden ilyen politikus akar megválni a különleges hatalomtól.

A cikk ismerteti a magyar felhatalmazási törvény lényegi pontjait és emlékeztet arra, hogy az ellenzék a felhatalmazás időbeli korlátozását indítványozta, de Orbán és pártja ezt nem fogadta el. A szerző emlékeztet arra, hogy a menekültválság kapcsán kihirdetett különleges állapot ma is érvényben van. Erre Orbán és hívei azt válaszolják, hogy a felhatalmazásokat csakis a koronavírus elleni harc terén bővítették ki. Áder János államfő azt is hangsúlyozta, hogy a törvény nem sérti az alkotmányt.

A törvény a többi európai országban valóságos vihart kavart – mutatott rá a szerző, aki felidézte Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter, Matteo Renzi volt olasz kormányfő és más vezető politikusok állásfoglalásait. Mint írta, a legdiplomatikusabban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke fogalmazott, aki nyilatkozatában nem is nevezte meg Magyarországot.

A kemény reagálás a szerző szerint, részben annak is köszönhető, hogy Orbán Viktor a nyugat-európai liberális modell egyik legeltökéltebb bírálója az unióban. Nem hajlandó befogadni migránsokat, háborút folytatott a Soros György alapította CEU ellen, és az azonos neműek házasságának következetes bírálója. A cikk Vlagyimir Svejcert, az Orosz Tudományos Akadémia Európa intézet vezető tudományos munkatársát idézte, aki úgy vélte, hogy Magyarországot semmi nem fenyegeti a járvány körülményei között. „Magyarországon folyton olyan törvényeket fogadnak el, amelyek nem felelnek meg az Európai Uniónak. Orbán megszokhatta már az Európai Parlament kritikáját, de a parlament a vita helye, nem rendelkezik valós eszközökkel ahhoz, hogy hatást gyakoroljon a helyzetre” – mondta.

Ugyanakkor Svejcer szerint Orbán nem fog semmit tenni az EU ellen. „Egészen bizonyosan nem fog kilépni az unióból, és így az Európai Parlament vitáinál véget is ér minden”.

Néhány más országban is hasonló dolgok történnek – erre is kitér a cikk, amely végül egy másik forrást idézve rámutat: további megfigyelést és elemzést követel az a kérdés, hogy mindennek milyenek lesznek a következményei, és hogy azok hogyan hatnak majd a vezető erők népszerűségére, továbbá, hogy mi lesz a járvány előtti globális és helyi status quo-val. Ám annyi mindenképpen feltételezhető, hogy ez a hatás jelentős lesz – írta az orosz folyóirat.