Orbán Nagy-Magyarország-os földgömbbel hergeli a szomszédokat

Föld S. Péter 2020. május 8. 14:03 2020. máj. 8. 14:03

Sok szerencsét kívánt Orbán Viktor kedden a történelemből érettségizőknek a Facebookon. Rájuk is fért a jókívánság, már csak azért is, mert az előjelek nem voltak túlságosan kedvezők. Az viszont sokakat meglepett, hogy a miniszterelnök mögött egy olyan földgömb volt látható, amin hazánk még Nagy-Magyarországként szerepelt.

Voltak, akik nem csupán meglepődtek ezen, de fel is háborodtak. „A horvátok szekrényeiben is sok könyv és térkép van, amelyeken sokkal nagyobb Horvátország, mint a mai”, közölte Zoran Milanovic horvát elnök. Aki mindehhez még azt is hozzátette, hogy ő mindig azt mondja a horvát diákoknak, ne terjesszék a Nagy-Horvátország térképet, ne rakják ki a Facebook profiljaikra, mert ennek ma semmi jelentősége, és csak arra jó, hogy végtelenül idegesítsék a szomszédaikat.

Kérdés persze, hogy miért jelent meg Orbán mögött a Nagy-Magyarország földgömb. Adódna a válasz, hogy véletlenül, ám ekkora amatőrséggel talán nem kellene megvádolni azokat, akik a miniszterelnök kommunikációját intézik. Minden bizonnyal, szándékos volt, hogy a földgömböt odatették, vagy ott „felejtették”. Nem is feltétlenül azért, hogy a szomszédos országokat idegesítsék – idegesek ők enélkül is. Amit Orbánék Erdélyben és másutt művelnek, az nemcsak a románoknál, de az ott élő normális magyaroknál is kiveri a biztosítékot – hanem azért, hogy megmutassa: nekünk ne dirigáljon senki, jogunk van ahhoz, hogy a Trianon előtti Magyarországot szeressük.

Amiben amúgy nem is vitatkoznánk Orbánnal, már csak azért sem, mert idén van a trianoni döntés 100. évfordulója, amiről minden magyar ember tudja, hogy egy igazságtalan ítélet volt. Azt már persze nem minden magyar tudja, mert nem minden magyarnak magyarázták el, hogy ami Trianonban történt, az fájó ugyan, de szükségszerűen következett az előzményekből, Abból, hogy a rossz oldalon álltunk – nem először a történelemben – és, ha máshonnan nem, a mai magyar, kétharmados fideszes parlament működéséből is látjuk, hogy a feltételeket mindig a győztesek diktálják.

Ettől még persze sok embernek fájhat Trianon. Még akkor is, ha a tévesen Illyés Gyulának tulajdonított mondat – magyar az, akinek fáj Trianon –, komplett hülyeség. (Valójában egy politikai kalandor, Patrubány Miklós mondta ezt 2000. május 25-én, a Magyarok V. Világkongresszusának nyitókonferenciáján). 

Azok is magyarok ugyanis, akik bár tudják, hogy Trianonban a győztesek igazságát rögzítették, de nekik ennél jobban fáj, ami mostanában Magyarországgal történik. Az, hogy az Orbán-kormány által padlóra küldött, kivéreztetett egészségügy képtelen megbirkózni a feladataival. Emiatt olyanok is meghalnak, akik a koronavírus pusztítása ellenére is élhetnének.

És hát azok is magyarok, akiknek száz év elteltével, nem Trianon fáj a legjobban, hanem az, hogy olyan országban kell élniük, ahol nem a gazdaság, hanem a korrupció dübörög. Ahol a csókos haverok boldogulnak, mert nem a három „T" – tehetség, tudás, teljesítmény – számít, hanem az, hogy ki, milyen közel áll Orbán Viktorhoz és köreihez.

Nemcsak azoknak a magyaroknak üzent Orbán a mögötte lévő Nagy-Magyarország-os földgömbbel, akiknek ma Trianon fáj a legjobban, hanem azoknak is, akiket leginkább az bánt, hogy mivé lett ez a jobb sorsra érdemes ország.