Orbán nem a vírus, hanem a magyar jogállam ellen küzd

HírKlikk 2020. április 1. 22:00 2020. ápr. 1. 22:00

Magyarországon a parlament megfosztotta önmagát a hatalomtól, és felhatalmazta Orbán Viktort, hogy korlátlan ideig rendeleti úton kormányozzon. Az EU-nak most lépnie kell, és meg kell védenie az értékeit – írta az ARD német közszolgálati műsorszóró honlapján az ugyancsak közszolgálati WDR tudósítója. A kommentár az ARD esti híradójában is elhangzott.

A cikk ismertette az új törvény hatásait, és hangsúlyozta: az EU maga számolja fel értékrendszerét, ha ezt hagyja. Orbán a koronavírus ürügyén, biankó csekket állíttatott ki magának, és kényszerszünetre küldte a parlamentet. A törvény megfogalmazásai szivacsosak és egyben árulkodók – írta a szerző. Kiemelte a BTK módosításait azzal, hogy mostantól az a hamis hír, amit a kormány annak tekint, és senki nem akadályozhatja meg, hogy a bírálót letartóztassák.

Más országokban is kénytelenek voltak felfüggeszteni bizonyos jogokat, de máshol megmaradtak a parlament jogai, és meghatározott időre szólnak az intézkedések, mert a demokráciák nem élik túl a szükségállapotot, ha az nem meghatározott időre szól. Más szóval: ha nincs biztosítva, hogy a jogok újra érvényesek lesznek, amint véget ér a válság.

Orbán azonban a törvénnyel nem a vírus ellen küzd, hanem az ellenzéke és a magyar jogállam ellen, pontosabban az ellen, ami abból még megmaradt. Ezért kéri a magyar ellenzék Brüsszel segítségét, és legfőbb ideje, hogy az EU világossá tegye Orbán számára a jogsértései határait. Az EU Bizottsága a szerződések őrzője, és ahol annyira egyértelműen megsértik a szerződéseket, mint Magyarországon, ott a bizottságnak perbe kell fogni az illető államot. Ha megteszi, azzal megadja a lehetőséget az Európai Bíróságnak, hogy magas bírságokat szabjon ki.

Az EU másik lehetséges fegyvere: meg lehet vizsgálni, hogy a Magyarországnak járó milliárdos támogatásokat ne a kormánynak, hanem egyenesen a régióknak és a településeknek adja – írta a szerző.

Végül figyelmeztetett: ha Brüsszel nem rendel el azonnal szankciókat, lesznek, akik utánozni fogják Orbánt, ugyanis az EU-ban nagy a fertőzésveszély.