Orbán nem annyira szörnyű, mint Trump, de majdnem

HírKlikk 2019. július 31. 18:10 2019. júl. 31. 18:10

Donald Trump nem azonos az Egyesült Államokkal, és nem ér vele véget a nyugati világ - hangsúlyozta a Business Insider portálnak adott rendkívül terjedelmes interjúban John Kornblum, az Egyesült Államok volt németországi nagykövete. A portál rámutatott: Trump a világ legnagyobb hatalmú, legnagyobb hadsereggel rendelkező országának, bevándorlók által alapított és felépített, világhatalommá tett egyik legrégibb demokráciájának az elnöke, és egyben agresszív, konok és szégyentelen rasszista. 

Mindig is az volt, de az utóbbi két hétben hatalmas mennyiségű rasszista tirádákkal árasztotta el az országot - írta a portál, felsorolta az elnök vonatkozó megnyilvánulásait, és megállapította: Trump számára ez kampánytaktika. Fel akarja tüzelni idegengyűlölő szavazóit, és kultúrharcot akar az ellenzékre kényszeríteni. „Más szóval az amerikai elnök szét akarja szakítani az országát, hogy 2020 után is hatalmon maradhasson.” Kornblum úgy vélekedett: Trump rasszista támadásai új mélypontot jelentenek, de ez nála stratégia. Alapvetően erkölcsök nélküli ember, s megértette, hogy ilyen megnyilatkozásokkal fel lehet tüzelni az embereket. Nem tudom, hogy aztán valóban hiszi-e, amit mond. De azt hiszem, semmiben sem hisz, csak abban, ami pillanatnyilag kielégíti. Dühös ember. Leginkább Orbán Viktorhoz lehet hasonlítani, bár Orbán nem annyira szörnyű, mint Trump, de majdnem. Mindkettőben megvan az érzék ahhoz, hogy a nép ezt a dühöt akarja, és ez tényleg bejön nekik: Trump támogatást kap a kijelentéseihez, Orbán pedig nagy többségekkel nyeri meg a választásokat. 

Arra a kérdésre, hogy ha Trumpot és Orbánt összehasonlítja, a társadalmakat is össze kell hasonlítani, Kornblum azt mondta: a felszín alatti alapvető ellenségességről van szó, amely Amerikában is mindig megvolt az idegenekkel és a migránsokkal szemben. Ezek a sértettségek azonban messze nem a lakosság többségét érintik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Trump stratégiája kudarcra van ítélve: a szavazatok többségét nem tudja megszerezni, de más úton győzhet, mint 2016-ban is, ha megnyeri ugyanazokat az államokat. A szavazók azon 30-35 százalékára játszik, akik mindenképpen rá voksolnak majd, és a többit nem is próbálja megnyerni. 

Kornblum azt mondta: nem hiszi, hogy Trumpot újra megválasztanák, de tévedhet. A volt nagykövet leszögezte: Európa bírálhatja Trumpot, de a legfontosabb: ne higgye, hogy Trmppal vége a nyugati világnak. A globális verseny nem Amerika, Európa és Kína, hanem a nyugati világ és Kína között zajlik, és az Egyesült Államok és Európa közötti kapcsolatok már korábban is nem egyszer megromlottak. Az amerikaiak még mindig 1945 összefüggéseiben látják az Egyesült Államokat és a világot. Kornblum kifejtette: nem fél, és nem is szabad félni a jövőtől, mert minden rendbe jön majd. „A legjobb időket éljük, amelyeket a világ valaha látott. Itt ülünk a legjobb Németországban, amely valaha létezett.

Nincs ok rá, hogy borúlátók, vagy depressziósak legyünk. A kérdés az, hogy realisták maradunk-e. Európa például jelenleg komplett illúzióban él: nem kétséges, hogy ez a mostani minden idő legjobb Európája, de nem lehet egyhelyben állni, márpedig Európa most éppen ezt teszi. Aggódni nem kell, de gondolkodni igen. Minden nagyon jó lesz” - mondta a volt nagykövet. 

Forrás: Hírklikk