Orbán nyitó sortüze Budapest ellen

HírKlikk 2019. november 15. 15:46 2019. nov. 15. 15:46

„Orbán hozzálátott Budapest költségvetésének megszorításához” – írta a Bloomberg. Orbán Viktor magyar miniszterelnök egy hónappal a Budapest elvesztésével járó, fájó választási vereség után olyan javaslatot tett közzé, amelynek lényege, hogy szűkíti az új főpolgármesternek a város költségvetésével kapcsolatos jogait.

„Ez a nyitó sortűz abban a harcban, amely akár a 2022-ben esedékes parlamenti választásig, három éven át is folyhat Orbán és ellenfelei között” – írta a hírügynökség tudósítója. Az egységbe tömörült ellenzék az ország öt legnagyobb városa közül négyet kifacsart a kormánypárt kezéből az október 13-án tartott közigazgatási választáson, és ez az önmagét illiberálisnak minősítő Orbán számára több mint egy évtizede a legsúlyosabb választási vereség volt.

A törvényjavaslat arra kényszerítené a fővárost, hogy a társasági adóból beszedett évi mintegy 500 millió dollárnak megfelelő összeget – amely a bevételi oldalon a legnagyobb tétel – mindenekelőtt a tömegközlekedésre fordítsa. Tekintettel arra, hogy a tömegközlekedés alulfinanszírozott, és még az előző, Orbán-párti polgármester alatt is állami támogatásra szorult, az intézkedés minden bizonnyal érinti a többi kiadást is.

Karácsony Gergely főpolgármester felszólította a kormányt, hogy vonja vissza az indítványt, Orbánt pedig arra, hogy ne vonuljon vissza az ellenzék által elnyert önkormányzatokkal való együttműködésre tett korábbi ígéreteitől.

Kiss Ambrus, Karácsony helyettese a hírügynökségnek elmondta: a lépés lehetővé teszi a kormány számára, hogy pénzügyileg szorongassa Budapestet. Hozzátette, hogy a város a társasági adóból származó bevételének mintegy felét ma is a tömegközlekedésre költi. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzat jelenleg igyekszik átlátni, hogy mi a kormány célja az indítvánnyal. Egy miniszter csütörtökön azt mondta, hogy a kormány az eddigi mértékben továbbra is támogatni fogja a budapesti tömegközlekedést.

Orbán 2010-es visszatérése óta példátlan mértékben centralizálta a hatalmat, saját híveit nevezte ki addig független intézmények élére, és egyebek között megfosztotta az önkormányzatokat jogköreik és költségvetésük nagy részeitől, így elvette tőlük az iskolák, és kórházak kezelését, és az EU jelenleg vizsgálatot folytat a magyarországi jogállamiság erodálása miatt – emlékeztet a jelentés.