Orbán oligarchái pénzre ácsingóznak, Orbán pedig a hatalom megtartására

NVZS 2021. április 12. 16:45 2021. ápr. 12. 16:45

„A folyamatos unió-ellenes orbáni uszítás – a többi között a vakcina-ügyben is – pusztán arról szól, hogy Orbán tudja, rengeteg balhé lesz 2022-ig az uniós pénzek elköltése kapcsán, s jó előre, már most el akarja hitelteleníteni az uniós intézményeket” – fejtette ki portálunknak Ujhelyi István. Információi szerint „az unió ezúttal már sokkal keményebben akar fellépni Orbánnal, hogy az ne „mészáros lőrincekre" költse el az uniós forrásokat. Ezért vannak a januártól beépített új keretek is”. De vajon meg tudja-e akadályozni az EU, hogy Orbán az EU-s újjáépítési alapot választási kampányra használja?

„Az biztos, hogy Orbán minden olyan eszközt felhasznál saját és a Fidesz monstre kampányára, amit normális demokráciákban egy kormány, egy politikai erő nem sajátíthat ki” – reagált a szocialista EP-képviselő megkeresésünkre. Ugyanakkor úgy látja, hogy alaposan megnehezítheti a dolgát az EU által beépített három akadály. Egyrészt a kötelezően előírt átfogó konzultáció az önkormányzatokkal, civil és szakmai szervezetekkel a pénzek elköltéséről. Ezt ugyan láthatóan Orbánék nem veszik komolyan, de jogszabály írja elő, hogy konzultálni kell, mert anélkül nem fogadják el a nemzeti tervet. 

A másik akadály, amin át kellene jutniuk az újjáépítési források lehívásához, az az európai közösség által előírt tartalmi feltételek teljesítése – mondta, hozzátéve: Magyarország, a magyar társadalom jövője szempontjából kiemelkedően fontos, hogy az újjáépítés minőségi változással párosuljon. De nem úgy, ahogy Orbánék terveznék – mondta, konkrét példával illusztrálva ennek a működését. Az egyik közös nagy uniós cél a zöldesítés – a pénzek jó részét erre szánná az EU. Ám ebbe nem férnek bele az olyan projektek, mint a sportlétesítmények, stadionok zöld gyepesítése – a kormány ezt is zöld programként akarná eladni, amit azonban az EU visszadob.

S végül a harmadik beépített akadály Orbán számára maga a jogállami mechanizmus. S ez a feltétel a most érkező forrásokra már vonatkozni fog – figyelmeztetett a képviselő.

„Persze  mindannyiunk érdeke, hogy Magyarország  felhasználja a pénzeket. Olyan megoldások kellenek, hogy ne sérüljenek a magyar érdekek, miközben visszafogják Orbánékat” – húzta alá. 

Ujhelyi a következőképpen reagált a felvetésünkre, miszerint mindez nagyon szép, de tudjuk, hogy lózungok maradhatnak, ha nem lesz következetes a számonkérés: „Valóban ez a jelen helyzetben központi kérdés, de minden információm szerint az unió ezúttal már sokkal keményebben akar fellépni Orbánnal szemben annak érdekében, hogy ne a „mészáros lőrincekre" költse el az uniós forrásokat”. S azzal, hogy kitették Orbánt és a Fideszt az Európai Néppártból, megszűnt a védőpajzs körülötte. Az is biztató, hogy már a fenti akadályok beépítése sem a 7. cikkely szerinti megfoghatatlan és végrehajthatatlan passzust jelentenek, annál sokkal konkrétabbak, „de persze, hogy ténylegesen mire megyünk velük, azt majd csak a jövő mutatja meg”.

Mindenesetre Ujhelyi szerint látható, hogy Orbán maga is tart a jövőtől. „A folyamatos unió-ellenes uszítás – a többi között vakcina-ügyben is – arról szól, hogy tudja, rengeteg balhé lesz 2022-ig az uniós pénzek elköltése kapcsán közte és az EU között” – fejtette ki az EP képviselő, rámutatva: senki nem érti, hogy miért a nagy vakcina-uszítás Brüsszel ellen. „Hát íme a magyarázat: legalább a hívei nézzenek úgy Brüsszelre, mint olyanra, amely még járvány idején sem segít”. Ezért hazudják el a járványkezeléssel kapcsolatos európai döntéseket is. Merthogy nem illik az EU-ellenes orbáni kampányba sem az, hogy a kutatásoknak elengedett adóbefizetés számláját az unió állta, sem pedig az, hogy az egészségügyi dolgozók prémiuma uniós intézkedéseknek volt köszönhető, stb.. „Ezt  a kormány elhallgatja, és magát dicsőíti azzal, hogy újraindítja a gazdaságot, ezzel is megpróbálva jó előre, már most hiteltelenné tenni az  uniós intézményeket” – húzta alá Ujhelyi István. Aki emlékeztet arra, hogy 18 500 milliárd forint sorsa forog kockán, soha nem volt ekkora forrásdömping. „A tét a kormány számára is valóban óriási: Orbán oligarchái pénzre ácsingóznak, Orbán pedig a hatalom megtartására”.