Orbán összeesküvés-elméletekkel kampányol

HírKlikk 2019. április 15. 13:49 2019. ápr. 15. 13:49

„Orbán az európai választási kampányt összeesküvés-elméletekkel folytatja” - ezzel a címmel közölte Keno Verseck terjedelmes cikkét a Der Spiegel német hetilap. A szerző rámutatott: Orbán azt ígérte, hogy nem folytat többé unió-ellenes kampányokat, de most azzal vádolja a „brüsszeli bürokráciát”, hogy Európa iszlamizálását tervezi.

„Normális körülmények között szélsőjobboldaliak terjesztenek olyan összeesküvés-elméleteket, amelyek szerint muzulmán migránsok tömegei kapnak migráns-vízumokat uniós nagykövetségeken, ellátják őket névtelen bankkártyákkal, és aztán Európába csempészi őket a szocialista EU-Bizottság, amely diszkriminálja a keresztényeket, és lakosságcserére törekszik - ilyesmik a Brenton Tarranat és Anders Breivik félle szélsőjobboldali terroristák irataiban olvashatók.

Most azonban egy uniós tagállam kormányfője vádaskodik ezzel” - írta Verseck. Idézte Orbán Viktor kampánynyitó beszédét, amelyben azt mondta, nem kevesebbről van szó, mint a keresztény európai kultúra fennmaradásáról, vagy megsemmisüléséről. Junckert Orbán „kiváló szocialistának”, a „brüsszeli bürokráciát” buboréknak, és „a privilégiumokat élvező európai elit virtuális világának” nevezte.

Nem sokkal később egy templom beszentelése alkalmából egyenesen a templomi szószékről óvott azoktól az európai erőktől, amelyek figyelmen kívül hagyják a kereszténységet. Orbán egy sok csúsztatást, erős torzítást és hamis premisszák alapján álló állításokat tartalmazó hétpontos tervvel indul hadba a napnyugat hanyatlása ellen - írta Verseck, és tételesen cáfolta a a magyar miniszterelnök állításait, hozzátéve, hogy az ilyesmik a szélsőjobboldali internet-fórumokon kísértenek.

Verseck azt is megírta, hogy részletes kérdéseket tett fel a magyar kormánynak az egyes pontokhoz, de a Kovács Zoltán szóvivőtől kapott válasz a nyugati sajtó bírálatát tartalmazta, amiért az úgymond „kilenc éve dezinformációs kampányt folytat Magyarország ellen”. Kovács az ismert tények ellenére hangoztatta, hogy a névtelen bankkártyák léteznek, és az EU ezeket „hosszú távol be akarja vezetni”.

A keresztények diszkriminálásának bizonyítására egyebek között Jecques Hamel pap 2016-ban történt megölését hozta fel, valamint azt, hogy a Lidl lánc csomagolásain retusálták a keresztet. Az EU migrációs kérdésekben illetékes szóvivője, Tove Ernst a Der Spiegel kérdésére nem kívánt állást foglalni Orbán EU-ellenes kampányával kapcsolatban, csupán annyit mondott, hogy „nem kommentálják a választási kampányokat, és utalt arra, hogy az EU néhány hete Orbán állításaival kapcsolatban már összeállított egy tényfelsorolást. 

Forrás: Hírklikk