Orbán párhuzamos világában egyetlen gond létezik: a migráció

HírKlikk 2019. április 26. 12:30 2019. ápr. 26. 12:30

Orbán Viktor elképzelésében Európában minden a migráció körül forog, és az ő pártjának kell megmentenie az Európai Uniót a „migrációt elősegítő brüsszeli bürokratáktól”. A magyarországi választási harcban kevés a szakmunka és sok a propaganda - írta a Der Tagesspiegel liberális német lapban Diseri Dóra Berlinben élő magyar újságíró abban a sorozatában, amely bemutatja, hogy hogyan tekintenek az európai választásra az egyes uniós tagállamokban.

Magyarországon a választási harcban plakátokon Orbán programjának támogatására és a migráció megállítására szólítanak fel, de arról szó sem esik, hogy az európai választásra agitálnak ezzel. „A Fidesz és Orbán a május 23-26-i választásra újra párhuzamos világot alakított ki, ahol minden egyetlen kérdésre redukálódik. Ha hiszünk a kormánynak, csak egyetlen gond létezik, a migráció, és a kormány minden megtesz ennek visszaverésére.

A magyar polgár dolga az, hogy több gyerek szülessen, hogy az országnak ne legyen szüksége migránsokra, továbbá hogy több túlórát dolgozzon, hogy a munkaerőhiányt meg lehessen oldani migránsok nélkül” - írta a szerző. Az uniós tagságot támogatók száma Magyarországon idén rekordot döntött, elérte a 85 százalékot, de ez azért van, mert nagyra értékelik az utazás és a külföldi munkavállalás szabadságát. Egyebekben a magyarok keveset tudnak az EU működéséről, és ez bőséges teret ad a kormánynak a manipulációhoz.

Kampánynyitójában Orbán tervet mutatott be „a keresztény civilizáció megmentésére”, amely a magyarokat a migránsok mellett az úgynevezett „brüsszeli buboréktól” is hivatott megmenteni, amely úgymond „szuperhatalom”, és célja a nemzetállamok lerombolása, természetesen a migráció útján, hiszen a bevándorlással akarja megsemmisíteni a kereszténységet. Az irány két vezéralakja Orbán szerint Juncker és Weber. „Hiszen egy bajor katolikus soha nem támadná Magyarországot, hacsak nem brüsszeli” - írta a szerző. Úgy látja, hogy azért választják meg újra és újra Orbánt, mert nincs valós alternatíva. Szólt a választási törvény átírásáról, továbbá arról, hogy az ellenzék széthúzó és töredezett.

A legnagyobb ellenzéki párt, a Jobbik, amely korábban szélsőjobboldali volt, de időközben eltolódott a közép felé, belső harcokkal és anyagi gondokkal küzd. „A Demokratikus Koalíció meglepően erősen indította kampányát: új listavezető jelöltje Dobrev Klára, a volt miniszterelnök Gyurcsány Ferenc felesége, aki az MSZP híveinek körében is kedvelt. Dobrev az egyesült Európáról beszél, és Macronra hivatkozik” - írta a szerző. A Momentum párt is átlépheti az 5 százalékos határt, ez főleg a fiatalabb generáción múlik, köztük azon a több mint félmillió emberen, aki 2010 óta kivándorolt. A Momentum a szerző szerint Németországban is erős közösséget épített ki. Ám az ellenzéki pártok nem képesek összefogni, nem tudnak eltávolodni a kormány narratívájától és más témákat felhozni. Némelyik politikus ellen sárdobáló kampány folyik, nem ritkán a bulvárlapok színvonalán, és a tulajdonképpeni politikai szakmunka egyre kevesebbet számít. Orbán számára az a kérdés, hogyan alakulnak a hatalmi viszonyok az EP-ben, és hogy a Fidesznek sikerül-e a korábbi bejelentéseknek megfelelően leválni az EPP-ről.

„Ha Weber azt hitte, hogy a Fidesz a felfüggesztés után fékez, akkor nagyot tévedett - írta Diseri. Orbán ugyan helyeket akar szerezni az EP-ben, de egyben szemben áll vele. A felfüggesztésben azonban - ha más nem -, az bizonyosan fáj neki, még ha ezt el is hallgatja: mindaddig, amíg végső döntés nem születik, hogy nem jelölheti politikusait uniós tisztségekre. Nem véletlen tehát, hogy Matteo Salvini május elején Budapestre érkezik, hogy az európai választások utáni együttműködési lehetőségekről tárgyaljon. Egy ilyen szövetség Orbán számára új utakat nyithat, és lehetővé tenné számára, hogy még hevesebben uszítson a migráció ellen, és még inkább az EU megmentőjeként prezentálja magát.

De ha erre az útra lép, nagyon gyorsan veszíthet szalonképességéből, de hatalmából is. Emellett egy ilyen váltás erősen megterhelhetné a német-magyar kapcsolatokat is. Különösen a magyar gazdaság számára lenne problematikus, ha az ország elvesztené Németországot partnerként, mert Berlin még mindig Magyarország legnagyobb kereskedelmi partnere.

Orbán szereti magát európainak mutatni, még ha most éppen szélesre tárja az ajtókat az orosz és kínai befektetések számára, a kérdés csak az, hogy meddig higgyük el neki ezt az állítólagos európaiságot.

Forrás: Hírklikk