Orbán, Salvini, Hitler

HírKlikk 2019. augusztus 23. 10:18 2019. aug. 23. 10:18

A jobboldali-populista, illetve szélsőjobbos pártok és politikusok remekül fel tudják cserélni az áldozat és a tettes szerepkörét, hogy igazolják agressziójukat tényleges kárvallottakkal szemben – mutat rá a Népszava szemlézte elemzésében a Der Standard.

A lap szerint az olyan tekintélyelvű rendszerek is élnek a módszerrel, mint az orosz és a kínai, amikor bajkeverőnek és terroristának állítják be a demokratikus jogokért tüntető embereket, hogy le tudják szerelni azokat. Amikor az Osztrák Szabadságpárt elnöke, továbbá Orbán, Salvini, vagy éppen az AfD tudatos lakosságcseréről beszél, akkor összeesküvés elmélettel vegyítik az áldozat-elkövető-szerepcserét, éspedig azért, hogy előkészítsék a hangulatot erőszakos, antidemokratikus lépésekhez.

Vagy amikor Strache ibizai cimborája, Gudenus átveszi Orbán teóriáját, miszerint a zsidó Soros György muzulmánokkal akarja elárasztani Európát, akkor a legrosszabb emlékek jönnek fel az emberben.

A leghíresebb, egyben a legszörnyűbb példát a szerepek kiforgatására Hitler szolgáltatta, amikor 1939. január 30-án meghirdette a világháborút, egyúttal pedig a holokausztot. Ma mások a dimenziók, de az eszközt továbbra is mindennél jobban szeretik a demokráciaellenes, agresszív politikusok.

Forrás: Népszava