Orbán soha nem fog megváltozni

Kardos Ernő 2020. február 4. 18:09 2020. feb. 4. 18:09

Addig a Fidesz nem lesz teljes jogú tagja a legnagyobb európai pártcsaládnak, amíg nem változtat a politikáján. Tehát amíg nem követi a demokratikus normákat, a jogállamiság elvét, illetve a sajtószabadságot – érvelt Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke. Amíg ez nem következik be, addig a Fidesz tagságát továbbra is felfüggesztik. A Republikon Intézet elnöke, Horn Gábor, úgy látja, hogy Orbán Viktor önként nem változtatna a politikáján. Változásokra tehát nem lehet számítani, legfeljebb kényszerűen vállalt kompromisszumok tolhatják demokratikus irányba a mai magyar kormányt. 

Amíg a Fidesz nem változtat a mai politikáján, addig az Európai Néppárt nem adja vissza teljes jogú tagságát. Marad a felfüggesztés, de kinek jó ez?

Igazából senkinek sem jó, mindenki kivár. Mindkét fél azt lesi, hogy merre megy a világ. Elmondtam többször, hogy szerintem az összes szereplő – a Néppárt, illetve a Fidesz – az amerikai elnökválasztás eredményét várja. Az a kérdés, hogy megerősödik-e a mai nacionalista, populista irányvonal, ami az aktuális közvélemény-kutatásra reagálva politizál. Ugyanis akár Trump, akár Orbán, vagy Salvini a napi politikai ízlést, igényt igyekszik kiszolgálni, vagyis azt mondják, amit az emberek hallani akarnak. Emiatt maradhatnak a hatalomban.

Orbán Viktor például azt sugallja, hogy a magyar társadalom szerint, a cigányok nem dolgoznak, ingyenélők, illetve a segélyekkel, a szociális juttatásokkal visszaélve tengetik az életüket. Ezért Orbán a kormányfői felelősséget félretolva, uszít ellenük. Ugyanezt csinálja Trump is a mexikóiakkal, Salvini a menekültekkel – mindhárman a szavazatokra hajtva akcióznak. Ez nagyon ártalmas és felelőtlen, rövid távú érdekeket kiszolgáló politika.

Eleinte csak a szavazatok érdekében radikalizálódik, de később már a valóságban is rasszizmus lehet az uralkodó irányzat?

Mindig tiltakozom, ha Orbánt, vagy belső körét lefasisztázzák, mert az nem igaz. A fasizmus nagyon erőteljes ideológia, amiért nagy árat fizettek az európai országok, köztük mi is. A fasizmus azonban nem rövid távú érdekekkel operálva szolgált ki tömegigényeket.

A mai populista politika jövőjéről még alig sejtünk valamit, egyelőre nem tudjuk, hogy ami kialakul a világban, az tartós, vagy átmeneti lesz. Szeretném hinni, hogy ez utóbbi, mert mi, szavazók, komolyan vesszük magunkat, fontosak maradtak nekünk az európai értékek. Ez még nem dőlt el!

Nem dőlt el, és ezért van kivárás az ön véleménye szerint, és a Fidesz felfüggesztése épp annyira jó a Fidesznek, mint a Néppártnak?

Ez a lebegtetés nem jó senkinek. A Fidesznek kevéssé rossz, de egyelőre nincs más megoldás. A Néppárt se kiköpni, se lenyelni nem tudja Orbánt. Egyébként pedig elég nehéz azt mondani, hogy a Fidesz saját elhatározásából felfüggesztette magát. Senki nem hiszi el, hogy ez a magyar kormánypárt döntése lenne. Ócska hazugság volt, amikor a Fidesz azt mondta, hogy felfüggeszti magát, hisz a Néppárt tartja Orbánt lebegő helyzetben. Komolyabb döntést nem tud hozni, egyelőre kivárja a politika fősodrának változását.

Tényleg az amerikai választás dönti majd el, hogy a Fideszt kizárják, vagy benntartják a Néppártban?

Igen, de erre az európai választások is jelentős hatással lehetnek. Nézze meg az olasz választásokat. Kiderült, hogy az olasz szélsőjobboldal nem tudja uralni az egész országot. Előtte mindenki tartott attól, hogy elbukhat egy olyan fontos baloldali bástya is, mint Szardínia, de ez nem történt meg. Viszont alapvetően még nem dől el, hogy melyik irányzat erősödik tovább, s az sem, hogy mi lesz a világtrend.

A Néppárt elnöke, Tusk azt mondta, hogy csak akkor szüntetik meg a Fidesz felfüggesztését, ha a párt változtat a politikáján. Ön, aki személyesen is ismeri Orbánt, ezt abszolút lehetetlennek tartja?

Nehezen hiszem, hogy ez bekövetkezhet. Nem számítok arra, hogy Orbán Viktor valaha is megváltozik. Pedig nem kéne sok átalakítás, hogy Orbán rendezze a konfliktust. Tulajdonképp három dolgot kértek tőle: részben a CEU ügy megoldását, gesztust a közmédia ügyében, és az akadémiai szabadság biztosítását. Ha Orbán Viktor és csapata megoldani akarná a helyzetet, nem pedig élezni, akkor ezzel a három lépéssel véget vethetne a problémának. De biztos vagyok benne, hogy ezt mégsem teszi meg.

Ugyanakkor Orbán meg is gyengülhet – ahogy megtörtént ez az önkormányzati választáson – és jöhet egy gazdasági krízishelyzet is, ami kompromisszumokra kényszerítheti. Változásra tehát nem számítok, kompromisszumokat viszont elképzelhetőnek tartok. És ő képes kompromisszumokat kötni, ha meggyengül, és gesztusokra kényszerül – tehát ha mindezt kikényszerítik.

A magyar helyzet tanulmányozásával három „bölcs” vezetőt, egy belga, egy osztrák és egy német politikust bíztak meg, akik nem jutottak egyezségre. Mi volt a nézeteltérésük lényege?

A jelentésüket senki nem látta, pedig biztosan alapos munkát végeztek. De a belga Van Rompuy, az osztrák Schüssel, illetve a német Pöttering nem is juthatott egyezségre. Vagyis kinevezésük pillanatában borítékolható volt a kudarc. Az eltérő életút, a különböző értékrend és világkép tulajdonképpen megakadályozta, hogy olyan egységes jelentés szülessen, amire stabil döntés hozható. Ez tehát beépített kudarc volt.

Orbán miután eljött Brüsszelből, és parolázott az olasz szélsőjobboldal képviselőivel, nemsokára Berlinbe utazik, Angela Merkel kancellárhoz. Gondolja, hogy ő még meggyengülve is képes hatást gyakorolni a magyar miniszterelnökre?

Merkel szerintem tesz még egy újabb kísérletet, hogy egyben tartsa a szövetségeseit. Nyilván megpróbálja elérni, hogy Orbán kiszámítható politikával, egy tisztességes polgári demokráciát képviselő pártcsaládban maradjon. Nem gondolom, hogy ez sikerülne.