Orbán sorra nyerhetné a pereket az O1G-zők ellen

HírKlikk 2019. január 23. 10:59 2019. jan. 23. 10:59

Jogilag vitatható a Bayer Zsolt elleni bírósági ítélet, egy felülvizsgálati kérelem, vagy alkotmányjogi panasz után a döntés nem valószínű, hogy egyezne a mostani ítélet tartalmával - nyilatkozta a Figyelőnek Schiffer András ügyvéd, volt LMP-s országgyűlési képviselő.

Kifejtette, a sajtóban megjelent információkra tud csak hagyatkozni a véleményében, mivel nem ismeri a teljes peranyagot. Mindenre kiterjedő szakmai álláspontot csak ennek ismeretében tudna megfogalmazni. 

“Bayer feltételes módban írta le a véleményét Hadházy Ákosról és Szél Bernadettről, ami  a vélemény kategóriájába tartozik, s a vélemény jogszerűségének megítélésnél a feltételes mód releváns körülmény” - mondta Schiffer András. Az Alkotmánybíróság egyebekben kimondta, hogy a közszereplő politikusokkal kapcsolatos véleménynyilvánítást tekintve tágabb, mint más személyek esetében. 

Azzal kapcsolatban, hogy Bayer egy nyilvános fórumon az Orbán Viktor miniszterelnök minősítésére használt fordulatot vette át és alkalmazta a két ellenzéki politikusra, azt mondta, szerinte ha Orbán perelne, nem születhetne más ítélet az ügyben.

Ismeretes, Hadházy Ákos személyiségi jogainak megsértése miatt perelte be a publicistát. Bayer egy nyilvános rendezvényen átfogalmazta az ellenzéki tüntetők Orbán Viktort és Áder Jánost minősítő transzparensét, és azt kérdezte Szél Bernadettől, vajon nekik hogy esne, ha ezt a feliratot látnák átvonulni a városon: „Hadházy g…, Szél Detti nyeli.”   

A bírósági döntés értelmében a perköltségen túl Bayernek 15 napja van arra, hogy 300 ezer forintot fizessen a független képviselőnek, akitől levélben kell bocsánatot kérnie, és a levelet blogján harminc napon át kell elérhetővé tennie.

Forrás: figyelo.hu