„Orbán stratégiája aljas”

HírKlikk 2018. december 10. 08:08 2018. dec. 10. 08:08

Orbán Viktor alávaló harcot vív a nyílt társadalom ellen, nagy nacionalista és antiszemita csinnadratta kíséretében kiszorította az országból a Közép-Európai Egyetemet, amit a földrész demokratái némán tudomásul vesznek, ám ennek még súlyos következményei lehetnek. Erre figyelmeztet a német szabaddemokratákhoz tartozó Naumann-alapítvány elnöke.

Szelestey Lajos nemzetközi lapszemléje.

Karl-Heinz Paqué a Die Weltben megjelent cikkében egyetért a CEU vezetésével abban, hogy a körülmények lehetetlenné tették az iskola további normális működését. A hatalom által támasztott kikötés ugyanis sérti a tudomány szabadságát. Formálisan csupán jogvitáról van szó az intézmény és a kormány között, de mindenki tudja, hogy mögötte az Orbán-kabinet nacionalista politikája van, miután az intézmény mögött Soros György áll. És a Fidesz nem riadt vissza attól, hogy antiszemita érzelmeket gerjesszen.

A stratégia aljas: Orbán meg akarja vonni a teret mindenkitől, aki támogatja a nyílt társadalmat és ide tartozik a tudomány is. Idáig ilyen módszereket az autokraták az EU-n kívül vetettek be, hogy adminisztratív nyomással megakadályozzák a számukra kellemetlen ismeretek terjesztését. De a jelenség most már bejutott az unió határain belülre is, és ez igen veszélyes a tudomány, a kutatás és a szólásszabadság szempontjából. Nem is szabad tétlenül nézni.

De pontosan ezt teszik mindazok, akik pedig hatással tudnának lenni a magyar politikára. Vonatkozik ez elsősorban az Európai Néppártra, a német uniópártokra. Merkel hallgat, a CSU meg egyenesen baráti viszonyt alakított ki Orbánnal. Ily módon büntetlenül létrejöhetett a precedens, ami nagy veszélyeket rejt magában.

Ezt csak tetézi, hogy a magyar kormányfő rossz szolgálatot tesz országának. Az egész világ láthatja, hogy elmenekült a CEU – a provinciálisan nacionalista felfogás elől, amit Orbán ideáljának választott. Pedig az ország híd lehetett volna Kelet és Nyugat között. Nagy kár ez Magyarország számára is!

Forrás: b1.blog.hu