Orbán szerint fel kellene osztani Ukrajnát

HírKlikk 2019. április 19. 06:02 2019. ápr. 19. 06:02

Sławomir Nitras lengyel parlamenti képviselő szerint Orbán Viktor a 2013-2014-es ukrán válság idején azt akarta, hogy a lengyelekkel együtt felosszák az ukrán területeket. 

Az Onet nevű lengyel honlap idézi a Polgári Platform politikusát, aki egy interjú során azt mondta, hogy a magyar miniszterelnök az európai határok revíziójáról álmodik, akárcsak Vlagyimir Putyin.

"Orbán nagyon veszélyes és nagyon intelligens"

- fogalmazott a mérsékelt jobboldali párt képviselője. Nitras azt is hozzátette, ő és a PO nem akarja Európa destabilizálását, ezért

"Orbánt el kell dobni, mint egy rohadt gyümölcsöt".

A magyar kormányfő a lengyel politikus szavai szerint művelt, nyelveket beszélő ember, aki tudja, hogyan kell viselkedni a szalonokban, ám ugyanez nem mondható el a Lengyelországot a háttérből irányító Jaroslaw Kaczynskiról.

"Orbán okos politikus. Neki könnyű dolga van, az Európai Uniónak pedig nehéz"

- vonta le a tanulságot a képviselő. A beszélgetés azonban nem állt meg ennyinél, Nitras Magyarországot is veszélyesnek nevezte, mert a magyarok szerinte a(z első) világháború után kialakult rendszer lebontásáról álmodnak, mert "komplexusuk van", amióta elvesztették területük egy részét. Korábban Moszkvából is érkeztek Ukrajna felosztására vonatkozó javaslatok - például a magát "liberális demokratának" nevező, valójában az orosz katonai hírszerzéshez köthető Vlagyimir Zsirinovszkijtól.

A lassan három évtizede botrányt botrányra halmozó, extravagáns politikus felvetése szerint Lengyelország megkaphatná Ukrajna nyugati határvidékét, Magyarország a Kárpátalját, Románia Csernovcit, Oroszország pedig természetesen "vinné" az ország keleti részét.

A javaslatról Zsirinovszkij, aki akkor az orosz törvényhozás, a Duma alelnöke volt, 2014-ben levelet is írt a varsói, bukaresti és budapesti kormánynak. Vlagyimir Putyin azonban sosem utalt ilyesmire, és a hír gyorsan elaludt.

Slawomir Nitras mostani állítását ukrajnai honlapok is átvették. Ukrajnában hajrájához ért az elnökválasztási kampány, míg a PO az európai parlamenti választásokon egy széles ellenzéki összefogás tagjaként indul Jaroslaw Kacyinski kormánypártja, a Jog és Igazságosság ellenében.

A teljes, lengyel nyelvű interjút itt lehet megnézni, a 15. perctől kezdődik az érdekes rész:

Frissítés:

Az Azonnali megkereste a témában Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét, aki úgy reagált: „Álhírekkel, ostobaságokkal nem foglalkozunk.”

Forrás: Népszava - Azonnali