Orbán szerint ő áldozat, aki hősiesen viaskodik az EU gonoszaival

HírKlikk 2021. március 10. 10:48 2021. márc. 10. 10:48

Orbán Viktor már nem olyan erős, mint amilyennek gondolja magát. Ezt állapította meg a Die Presseben megjelent vendégkommentárjában az osztrák Kleine Zeitung volt bécsi irodavezetője, aki írásaiban idáig feltűnően kiállt a Fidesz mellett. Hans Winkler szerint Orbán most abban bízhat, hogy szövetségre tud lépni a kelet-európai nemzeti konzervatívokkal.

A néppárti frakcióból azért penderült ki, mert a németek megvonták tőle a támogatásukat, hiába mondhatta idáig Merkelt a barátjának. A kancellárnak most a járványra kell összpontosítania, a párt és a kormány sorsát már mások határozzák meg. De a magyar miniszterelnök nem számíthat sok jóra Bécsből sem, ahol pedig állítólag szintén egy cimborája a vezető. Viszont akárki is kerül hatalomra szeptemberben Berlinben, szabadulni akar majd Orbán nacionalista és antiszemita ballasztjától. Vonatkozik ez Armin Laschetre és Markus Söderre is. Mindkettő kénytelen lesz azzal szembenézni, hogy a zöldek feltehetőleg csak akkor lépnek velük szövetségre, ha szakítanak a magyar vezetővel.

Az Európai Néppártot illetően fontos, hogy a Fidesz kilép-e az egész pártcsaládból, illetve, hogy netán kitessékelik-e onnan. Mindkét esetben inkább arra kell felkészülni, hogy a párt a PiS-szel és más közép-európai erőkkel közösen erős frakciót próbál alakítani, hiszen súlya már nem olyan nagy, mint a kereszténydemokraták tagjaként volt. Meg egyébként is: a mór már megtette kötelességét, amikor megszavazta az európai pénzügyi csomagot. A migráció témája ugyanakkor a háttérbe szorul.

A magyar választáson viszont jól jöhet a törés, mert idáig mindig bejött, amikor Orbán úgy tüntette fel, hogy áldozat, aki hősiesen viaskodik az EU gonoszaival. A mártírszerepet már alaposan begyakorolta. Azt a véleményét azonban, hogy új jobboldalra van szükség a földrészen, sokan osztják a Néppártban. Csak ezt neki nem hiszik el, amikor kormányzása, a grasszáló korrupció azt támasztja alá, hogy a szép szavak mögött gyakran hazugság bújik meg.

(A cikk az eredeti oldalon csak a Die Presse előfizetők számára olvasható.)