Orbán szövetségese is elhagyhatja az Európai Néppártot

HírKlikk 2021. március 10. 14:42 2021. márc. 10. 14:42

Szaporodnak a jelek, hogy a szlovén miniszterelnök is szakítani kíván az Európai Néppárttal, azaz követi nagy barátját és példaképét, Orbán Viktort.

Egy ljubljanai portál szerint már csak az a kérdés, hogy Jansa mikor fordít hátat a pártcsaládnak – írja a Népszava, részben a Die Presse cikkére hivatkozva. A szlovén kormányfő ugyanis az utóbbi években megerősítette a Fidesszel a politikai és a gazdasági kapcsolatokat. A magyar párt holdudvarába tartozó üzletemberek bevásárolták magukat a szlovén médiába.

Szlovénia kormányfője meglehetősen magára maradt az EPP-ben, amióta újra hatalomra került. Főleg azzal játszotta el hitelét a kereszténydemokrata szövetségeseknél, hogy a Twitteren rendszeresen kirohan újságírók, politikusok és bírálók ellen. Ezért már kivívta magának a Twito marsall gúnynevet.

A Fidesz mintájára történő kilépés nem volna meglepetés, viszont vannak kockázatai. Hiszen az ország a második félévtől az EU soros elnöke lesz, másrészt pedig nagy nyomásnak tenné ki a kisebbségi kabinetet. Az egyik koalíciós partner máris figyelmeztette Jansát: eszébe ne jusson otthagyni a Néppártot!

Forrás: Népszava