Orbán török barátja a közösségi médiára feni a fogát

HírKlikk 2020. augusztus 9. 15:47 2020. aug. 9. 15:47

Recep Tayyip Erdoğan török elnök már elcsendesítette a független médiát, a kormánykritikus újságírókat eltávolította, vagy éppen börtönbe záratta, az ország vezető hírcsatornáit és újságait – akárcsak a jegybankot és a pénzügyminisztériumot – pedig már baráti kezek irányítják. Most a közösségi oldalak megregulázása következik, a kormány állítása szerint, csak a felhasználókat védik.

A hatalom központosításának újabb lépését hozta a parlament július 29-i ülése, ahol egy olyan törvényt fogadtak el, amely kötelezi a nemzetközi közösségi média-cégeket – mint például a Twitter vagy a Facebook –, hogy engedelmeskedjenek a török hatóságok kérésének, ha azok bizonyos tartalmak eltávolítását kérik, írja a The Economist nyomán a Kitekintő portál

Ezentúl a közösségi média-szolgáltatóknak helyi képviselőket kell kinevezniük, akik 48 órán belül gondoskodnak a hatóságoknak nem tetsző tartalmak eltávolításáról. Azok, akik ennek nem tesznek eleget, a hirdetések letiltásával, 6 millió dollárig terjedő bírsággal és a sávszélesség akár tíz százalékosra történő korlátozásával néznek szembe – utóbbi gyakorlatilag ellehetetlenítené használatukat.

A kormány állítása szerint, a törvény csak a felhasználókat védi a dezinformálástól és attól, hogy kihasználják őket. Az ellenzők azonban úgy vélik, a törvény az állami cenzúra újabb erőteljes eszköze lesz. A Freedom of Expression Association nevű jogi szervezet szerint, Törökország már most is legalább 400 ezer weboldal elérését blokkolja, és több tartalomeltávolításra vonatkozó kérést intéz a Twitter és a Reddit felé, mint bármely más ország. Az új törvénnyel és a simulékony bírósági rendszerrel a kormány ezentúl még inkább rá fogja kényszeríteni a vállalatokat arra, hogy eltávolítsák a politikailag érzékeny tartalmakat, beleértve régebbi írásokat is – mondta Yaman Akdeniz ügyvéd.

Mivel a főbb sajtóorgánumok már mind Erdogan szövetségesei és üzleti partnerei kezében vannak, így a nagy kormányzati szerződések miatt, eleve nem tekinthetők függetlennek, és nem adnak teret az ellenzéki hangoknak – az egyet nem értés a közösségi platformokra szorult. Most ennek is vége.

 
Forrás: Hírklikk