Orbán törvényt módosított, hogy megússza a pereskedést

HírKlikk 2017. június 28. 15:02 2017. jún. 28. 15:02

"Ha Magyarországra jössz, be kell tartanod a törvényeinket!" - állt egykoron egy kormányzati óriásplakáton, de Orbán Viktor láthatóan nem tartotta ezt érvényesnek saját magára.

A DK közel másfél éve pereskedik, hogy kiderüljön, mire költötte a miniszterelnök futballakadémiája a TAO-pénzeket.

Első és másodfokon is nyerték előbb azt mondták ki, hogy a TAO igenis közpénz, majd azt, hogy a Felcsútnak "közhasznú" szervezetként ki kell adnia, hogy mire költötte a pénzeket.

Jelenleg a Kúriánál tart az ügy, de a kormány nem akarta megvárni, hogy esetlegesen Orbán Viktornak is be kelljen tartania a törvényeket. Így született a sajtó által csak lex Felcsútnak nevezett törvénymódosítás, amely kihúzta a "közhasznú" szót a támogatható szervezetek feltételei közül. A Felcsút így bármikor dönthet úgy, hogy többé nem lesz "közhasznú" szervezet, hogy megússza az adatok kiadását.

A DK felszólította Orbánt, hogy ne módosítgassa, hanem tartsa be a hatályos magyar törvényeket! Szerintük az embereknek joguk van tudni, hogy mire költötte a Felcsút a társasági adóból származó pénzeket.

A DK szerint nem egy "erős és büszke európai országra" vall, hogy ha a miniszterelnökre nézve következményekkel járna egy törvény, akkor ahelyett, hogy ezt tudomásul venné és betartaná, inkább a hatalmával visszaélve megváltoztatja azokat a saját érdekei szerint.