Orbán tovább építi a maga új, régi Magyarországát

HírKlikk 2021. január 25. 16:40 2021. jan. 25. 16:40

A magyar kormány szereti magát a régi értékek megmentőjeként ünnepelni. A szent nemzet és a szent család keverékét propagálja, amelyben a nőnek egyetlen feladata van: lehetőleg minél több gyereket szüljön. És jaj azoknak, akik nem illeszkednek be a mintába – írta rendkívül hosszú cikkében Cathrin Kahlweit, a Süddeutsche Zeitung tudósítója. A cikk Kiss Noémi író segítségével arról számol be, hogy Kiss családtagjai, mint nagyon sok ember, nem illeszkednek a megmentésre váró büszke, keresztény nemzetről szóló narratívába, ami Magyarországon Orbán Viktor alatt túlharsog mindent. Ez a szélsőséges politika a magyar társadalomban mélységes árkokat alakított ki.

A kormány lelki masszázsa hat a Süddeutsche Zeitung szerint. A gyerekek már az iskolában azt hallják, hogy mit várnak el tőlük. A magyar televízióban a kormány családpolitikáját dicsőítő politikusok interjúi mellett – elijesztésként – folyamatosan megjelennek a 2015-ös menekültválság idejében készült felvételek az észak felé gyalogló hosszú sorokról, a kihágásaikról, a piszokról, az idegenségükről. 

Ez a szélsőséges politika a magyar társadalomban mélységes árkokat alakított ki. 

A kormány közben mindent elkövet a társadalom növelése érdekében, mert a lakosság létszáma 1980 óta 10,7-ről 9,7 millióra esett, és a tendencia folytatódik. Nagy a munkaerőhiány, sokan emigráltak, akad település, ahol minden ötödik ház üresen áll. Kevés a fiatal, az orvos, az ápolónő, az építőmunkás. Ezért Kövér László, a parlament elnöke „a legszemélyesebb közüggyé” nyilvánította a gyerekszülést. 

Magyarországon ma a magánszféra minden eddiginél átpolitizáltabb. Az új ideált egyebek mellett sokféle rendezvénnyel átfogóan megrendezték, és sok adóforinttal finanszírozzák – írta a szerző, és ismertette a lehetséges támogatásokat. Rámutatott azonban: ha elmarad a gyerekáldás, a hiteleket vissza kell fizetni, és sok anyának a nagy család ellenére tovább kell dolgozni, akár akar, akár nem: a legtöbb párnak a mintegy 1000 eurónak megfelelő átlagjövedelem mellett, szüksége van két keresetre. 

„A nagy terv célja, hogy megmentse a nagy nemzetet és minél több hálás Fidesz-szavazót produkáljon” – írta Kahlweit. A budapesti kommunikációs szakemberek örömünnepet ülnek a valamelyest javuló adatok láttán, amelyek azonban messze nem elegendőek a demográfiai tendenciák megfordításához. 

Az igazság azonban az, hogy a Fidesz-ideológusok szerint a lezüllött Nyugaton, ahol a liberalizmus és a multikulturalizmus ássa alá az alapvető értékeket, hasonlóan alakulnak az adatok, és uralkodó marad a polgári család modellje, bár nő az azonos neműek közötti házasságok száma. Részletesen idézte a szerző Novák Katalin vonatkozó megnyilvánulásait, azzal, hogy ezeket nem túl jól fogadja a közvélemény, akárcsak Kövér László brutális retorikáját. Sok városi ember és liberális, a kormány számára oly gyűlöletes „kozmopoliták és liberálisok” mindezt elviselhetetlennek érzik. 

Így Herczog Mária, szociológus és ismert ENSZ-szakértő is, aki Magyarországon fellépett a nőkkel szembeni erőszak ellen, és ezért támadták, így most inkább az Ohio állambeli Columbusban kutat. Telefonon nyilatkozva úgy vélte: országa járt már sokkal előbbre is. Nem mintha a Kádár-rendszerben létezett volna valós egyenjogúság, „de nem nehezedett a nőkre ilyen nyomás, hogy adják meg magukat az anyaszerepnek. „Orbán maga bizonyosan nem hisz ebben a propagandában, de hasznos a számára” – mondta Herczog. A szerző ismertette az alkotmányban szereplő, vonatkozó passzusokat, a hagyományos családmodell támogatására fordított összegeket, és azt, hogy ez a hazai össztermék öt százalékát teszi ki. És jaj azoknak, akik nem illeszkednek, vagy ne adj' isten, nem tartoznak a mintába: a homoszexuálisok, de a romák, a szegények, a gyereküket egyedül nevelők, a minimálbérért dolgozók, az elváltak. A nagy terv mindenekelőtt a középosztályhoz tartozó, házasságban élő párokat célozza meg, akiknek van saját tőkéjük, és fizetik a különféle járulékokat, de nem szól a képzetleneknek, az alsó osztályoknak.

A kormányfőt támogatja az egyház, írta a szerző, és emlékeztetett rá, hogy a magyar kormány nem írta alá az isztambuli egyezményt, amely a nőkkel szembeni erőszak elleni harcot tűzi ki célul, megtiltotta a gender-tanulmányokat, a nem megváltoztatásának átvezetését a hivatalos iratokba, és úgy alakította a szabályokat, hogy melegek nem fogadhatnak örökbe gyerekeket. „Orbán tovább építi a maga új, régi  Magyarországát” – írta Carthrin Kahlweit.

 
Forrás: Hírklikk