Orbán tovább mélyítette a máig gennyedő Trianon-sebet

HírKlikk 2020. június 5. 19:00 2020. jún. 5. 19:00

Pontosan száz évvel ezelőtt, a Versailles-i Trianon palotában két közepes rangú magyar tisztségviselő aláírta a szerződést, amely megfosztotta az országot területének kétharmadától és 3,3 millió lakosától. Magyarország számára nemzeti sebet okozott, amely a mai napig gennyed, és Orbán Viktor még elmélyítette ezt a sebet – írta a BBC brit közszolgálati műsorszóró budapesti tudósítója, Nick Thorpe, aki szerint az új Trianon emlékmű „nemzeti árokként vagy sírként lejt a föld alá”.

A húszas-harmincas években Trianon revíziójára irányuló törekvések egyenesen vezettek oda, hogy Magyarország a náci Németország oldalán vett részt a II. világháborúban – írta  Thorpe, aki tudósításában felvázolta az előzményeket és a szerződés tartalmát.

„Az Orbán-kormány számára nehéz kötéltánc az évforduló”: szövetségre törekszik Szerbia, Szlovákia, Csehország és Lengyelország kormányaival, és Orbán szereti hangoztatni, hogy Magyarország kitört a száz év magányából. Ám Románia, Ukrajna és bizonyos mértékig Ausztria mindezt gyanakvással szemléli.

Románia például az idén ünnepelte először hivatalosan Trianon évfordulóját. Titus Corlatean volt román külügyminiszter, aki az ünneplést javasolta, a BBC-nek elmondta: „Sok éven át hallgattuk a Romániával szemben nagyon támadó budapesti politikai nyilatkozatokat. Nem értem, hogy a románoknak miért kellene visszarettenni annak megünneplésétől, aminek nagy jelentősége volt a történelmük számára, pusztán azért, mert nem akarunk megbántani senkit”.

A cikk kitért a magyarországi ünneplésre, majd a DK közleményét idézte, amely rámutatott, „Nem kell elfelejteni Trianont, ez lehetetlen is lenne, de Trianon nem állhat tovább a magyar politika középpontjában, mert nem csak nem vezet sehová, hanem megbénítja a nemzetet, és felemészti a haza morálját és politikai erejét”. Thorpe Kovács Zoltán kormányszóvivőt is idézte, aki azt mondta, „Egyetlen más ország sem élhette volna túl azt, ami velünk száz éve történt, és igazán büszkék lehetünk arra, hogy létezünk”.