Orbán további keménykedése várható a választások miatt

HírKlikk 2021. március 1. 19:05 2021. márc. 1. 19:05

Orbán Viktor a kilépéssel való fenyegetőzéssel megint egyszer magához ragadja a kezdeményezést, és olyan döntésre kényszeríti az Európai Néppártot, amit enélkül még halasztgathatott volna – írja a Süddeutsche Zeitung kommentárjában. Sokan azt remélik, hogy a Fidesz magától távozik, mások azt, hogy a Fidesz változtat a vonalán. Magyarországon jövőre választás lesz, és jó okkal tartani kell attól, hogy a Fidesz Brüsszelben és odahaza egyaránt még inkább a konfrontációt választja.

A cikk részletesen kitér a témáról a frakcióban régen folyó vitáról, viszályról és taktikázásról. Úgy véli azonban, hogy most elmozdult az ügy a holtpontról. Brüsszelben a Fidesz az „illiberális demokrácia”, az európai eszmék sértése, a példátlan korrupció és az egyoldalú lépések miatt tíz éve a bírálatok középpontjában álló magyar kormány előőrse. Brüsszel és Budapest között a kapcsolatok tíz éve rosszak, és egyre romlanak. Orbán retorikája egyre élesebb, és az EU-tól való eltávolodása egyre világosabbá válik: a budapesti döntések bármely bírálata sértés a népnek és az országnak – írja a Süddeutsche Zeitung.

Számos tagállamban azt mondják a kereszténydemokraták – és köztük főleg a német CDU és CSU –, hogy a konfrontáció helyett a javulás a cél, és még esélyt akarnak adni Orbánnak. Mintha a magyar miniszterelnök és képviselői az Európai Parlamentben gyerekek lennének, akiket lehet nevelni és jobb belátásra bírni. Most az Európai Néppárt frakció, ha úgy tetszik, az EPP parlamenti szárnya új működési szabályzatról dönt, és ezzel egész pártküldöttségeket ki lehet majd zárni. Nem világos, hogy ezt alkalmazzák-e a Fideszre, és ha igen, hogyan és mikor. Sokan azt remélik, hogy a Fidesz magától távozik, mások azt, hogy a Fidesz változtat a vonalán. A költségvetéssel kapcsolatos vétó-fenyegetés megmutatta, hogy Orbán nem kompromisszumkész. 

Emellett Magyarországon jövőre választás lesz, és jó okkal tartani kell attól, hogy a Fidesz Brüsszelben és odahaza egyaránt még inkább a konfrontációt választja. Most azonban úgy tűnik, hogy a vártnál gyorsabban mennek majd a dolgok. 

Orbán reagált, és emelte a tétet: kilépéssel fenyegetőzik. Ezzel Orbán olyan döntésre kényszeríti az Európai Néppártot, amit az alighanem még tovább halogatott volna. Ez a zsarolás olyan formája, amit már ismerünk Orbántól, és ami – ebben az esetben – még érthető is. Elméletileg az új szabályozással bármely csoportot ki lehetne zárni, de azért ismerjük be hogy ez mégiscsak egy Lex Fidesz. Az Európai Néppártnak most színt kell vallania – írta a szerző. 

A témával számos más orgánum is foglalkozik, a többi között  a Bloomberg is. 

Forrás: Hírklikk