Orbán túlment minden határon

HírKlikk 2019. július 22. 13:09 2019. júl. 22. 13:09

Interjút adott a Népszavának Pierre Haski, a Riporterek Határok Nélkül elnöke.

Pierre Haski egyértelműen rossz helyezésnek tarja, hogy legutóbbi kimutatásuk szerint Magyarország uniós államként a sajtószabadságot tekintve a 87. helyen áll a világ 180 országa közül, miközben az EU-s államok többsége a 30-50 hely között található.

Szerinte a magyar sajtó esetében folyamatos romlás figyelhető meg, amiért a kormányt közvetlen felelősség terheli, az általa meghozott törvények, vagy éppen a közszolgálati televízió rendkívül elfogult híradása miatt.

„A kormányhoz közel álló személyiségek, oligarchák veszik át az ellenőrzést a médiumok felett, majd esetenként bezárják őket.”

Nem hiszi, hogy Magyarországon apatikusak lennének az emberek, hiszen itt is voltak jelentős megmozdulások, például az úgynevezett rabszolgatörvény ellen. Két dolgot azonban le kell szögezni – húzta alá. Egyfelől azt, hogy Orbán Viktornak van tehetsége a politikához, hatékony, amit csinál, jelentős többséggel kormányozhat, másrészt pedig a média ellenőrzése és a propaganda is komoly hatást gyakorol a társadalom egy nem is csekély részére. Különösen a közszolgálati csatornák járnak élen a kormánypropaganda közvetítésében.

Szerinte jól látható, hogy a társadalmat teljes ellentmondásba kényszerítik. Egyfelől ugyanis az ország az Európai Unió tagja, s az emberek büszkék is erre, másfelől viszont a kormánypropaganda állandó bírálatokkal illeti az Európai Uniót, folyamatosan hazugságokat terjeszt a bevándorlókról. Ez a kampány időnként túl messzire megy. A Soros György, vagy a Jean-Claude Juncker elleni plakátkampány szerinte minden határon túlment, s etikai szempontból is elfogadhatatlan volt.

„Hogy fogadhat el az ország pénzt az Európai Uniótól, ha az Európai Bizottság elnökét démonizálják? Ez is teljes ellentmondás.”

Tavaly a Fidesz frakciója Soros-szervezetnek bélyegezte a Riporterek Határok Nélkült. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a szervezet már több mint 25 éve létezik, s különböző források állnak a rendelkezésére. A Soros György által fémjelzett Nyílt Társadalom Alapítvány is a támogatók között van, ám az általa kapott pénz minimális szerepet játszik az RSF működésében. Szervezetük a függetlenségre építette a finanszírozását, ami azt jelenti, hogy egyik támogató sem befolyásolja a működését.

„Ha holnap Soros György úgy döntene, nem támogatja tovább őket, ugyanúgy folytatnák a munkát.”

Ugyanakkor teljesen abszurdnak tartja, ahogyan a magyar kormány démonizálja Soros Györgyöt. Szervezete a világ minden táján hozzájárult a demokrácia erősítéséhez, s nem csak Európában. S ne feledjük – hívta fel a figyelmet -, hogy Orbán Viktor maga is Soros-ösztöndíjjal tanulhatott Nagy-Britanniában.

A teljes interjú ide kattintva olvasható.

Forrás: Népszava