Orbán úgy érzi, hazafias kötelessége vétóznia

HírKlikk 2020. november 26. 17:17 2020. nov. 26. 17:17

Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnökök Budapesten találkoztak csütörtökön, hogy megvitassák az unió költségvetésének jogállami feltétele miatti vétója körüli tennivalóikat, és közösen álljanak a nyilvánosság elé egy sajtótájékoztató keretében.

A találkozó utáni közös sajtótájékoztató tanulsága, hogy a kormányfők elkötelezettek az Európai Unió további zsarolása mellett, valamint az uniót továbbra is alapvetően gazdasági társulásnak tekintik.

Orbán elmondta, a lengyelekkel találkozni jóban is és rosszban is nagyszerű dolog, most épp a kettő között vagyunk, beszéltek a két ország függetlenségéről és szuverenitásáról, valamint, hogy miként tudják ezt megőrizni, miközben hozzáadják erejüket az EU közös erejéhez.

Orbán Viktor nyilatkozata:

„A magyar kormány a 2020. júliusi európai uniós csúcson megelőlegezett álláspontjának megfelelően, megvétózta a költségvetési jogalkotási csomagot – élve az uniós szerződésekben garantált vétójogával.

Ma Brüsszelben csak azt az országot tekintik jogállamnak, aki beengedi a migránsokat a hazájába. Aki megvédi a határait és megvédi országát a migrációtól, Brüsszelben már nem minősülhet jogállamnak. A jelenlegi javaslat elfogadása után pedig nem lenne akadálya annak, hogy a tagországoknak járó pénzeket a bevándorlás támogatásához kössék, és a migrációt ellenző országokat költségvetési eszközökkel megzsarolják.

Magyarország a vita során a lojális együttműködés, a kiszámíthatóság és a transzparencia elveit követve járt el, mindvégig kompromisszumkészséget mutatott. Annak ellenére, hogy a gazdasági válság közös hitelfelvétellel történő kezelését sosem tartotta megfelelőnek. A 2020 júliusában született kompromisszumot csak azért fogadtuk el, mert elkötelezettek vagyunk az európai szolidaritás mellett és támogatjuk, hogy a pénzügyi segítségre szoruló államok a lehető leggyorsabban forrásokhoz jussanak.

Magyarország elkötelezett híve a jogállamiságnak. A mai kormánypárt vezetői azok, akik Magyarországon kiharcolták a jogállamot a kommunista diktatúrával szemben. Az elmúlt évek bevándorlási vitái során a jogállamra hivatkozás jogi helyett politikai és ideológiai eszközzé vált.  Objektív kritériumok hiányában és a jogorvoslat lehetősége nélkül erre tagállamot büntető eljárást alapozni nem lehet.

Véleményünk szerint Európa egységét aláásó súlyos hiba lenne a pénzügyi, gazdasági kérdések politikai vitákkal való összekapcsolása. Bármely új, tagállamokat büntető mechanizmus bevezetése csak a szerződések egyhangú módosításával lehetséges. Orbán külön kiemelte:

„egyesíteni fogjuk az érveinket és erőinket ebben a vitában, és Magyarország nem fog elfogadni olyan javaslatot, ami Lengyelország számára elfogadhatatlan lenne.”

Közösen fogjuk megvívni csatáinkat – tette hozzá.