Orbán ügyvédjének számláját is velünk fizettetik meg

2019. február 18. 11:44

Az Elios-ügyhöz hasonlóan két állami óriásmegrendelés esetében is a magyar adófizetőkre terhelik a számlát: a bizottság által a kezdettől vitatott tanácsadóprojektekről van szó.

A 24.hu cikke szerint a Tiborcz István-féle Elios-ügyhöz hasonlóan - amelyről a kormány gyakorlatilag beismerte, hogy helyen van az uniós támogatásmegvonásnak - a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. 5 milliárd forintos, illetve a Miniszterelnökség 4,8 milliárd forintos megbízása is olyan, amelynél az emberekkel fizettetik ki a számlát. Előbbi az összesen 420 milliárd forint értékű víziközmű-beruházásokhoz kapcsolódik. Ez az egész az Európai Bizottság szerint felesleges volt, ráadásul durván túlárazott.

A másik ügy elméletileg arra szolgált, hogy az uniós támogatású projektek közbeszerzéseinek szabályosságát segítse, a brüsszeli revizorok mégis minden eddiginél több hibát találtak. A rengeteg szabálytalanság miatt minden tizedik euró visszafizetését javasolta az Európai Bizottság.

A tanácsadó konzorcium tagjai között volt a Lázár János egykori kancelláriaminiszter holdudvarába sorolt Ész-Ker Kft. és a Bajkai István Fidesz-alapító, országgyűlési képviselő nevével fémjelzett, Orbán Viktor jogi ügyeiben is eljáró SBGK Ügyvédi Iroda.

A botrányos hibaarány nyomán a teljes keretet nem is használhatta fel a konzorcium, a Miniszterelnökséget átvevő Gulyás Gergely legalábbis azt közölte, hogy felmondták a szerződést.

Forrás: 24.hu