Orbán újabb lépcsője

HírKlikk 2020. február 18. 13:09 2020. feb. 18. 13:09

Az SRF közszolgálati svájci rádió és televízió „A nem demokratikus magatartás újabb lépcsője” címmel számolt be arról, hogy egy bíróság kárpótlást ítélt meg a szegregáltan tanított romáknak, és Orbán Viktor ezt nem hajlandó kifizetni. A cikk szerzője Gyöngyöspatán is járt, és a kárpótlást váró embereket idézve számol be részletesen arról, hogy milyen körülmények között jártak iskolába. „Talán lett volna belőlünk valami. Az egész életünket tönkretették” – idézte egyiküket a szerző.

A bírósági ítélet szerint, átszámítva mintegy 300 ezer eurónak megfelelő összeget kellene fizetni összesen 60 családnak. Csakhogy Orbán Viktor nem hajlandó fizetni – írta a szerző, aki ismertette a kormányfő ezzel kapcsolatos kijelentéseit, kiemelve, hogy Orbán Viktor szerint külföldi, zsidó szervezetek tettek bolhát a romák fülébe. Orbán pénz helyett tanfolyamokat akar adni – írta a szerző, hozzátéve: a gyöngyöspatai nem romák körében ezt jól fogadták.

Az tény, hogy a sajtónak – nevük mellőzését kérő – tanárok gyakran beszélnek arról, milyen nehéz dolguk van roma gyerekekkel, csakhogy Gyöngyöspatán nem tettek különbséget a nehezen és könnyen kezelhető, a tanulni vágyó és nem akaró gyerekek között, mindet egy kalap alá vették.

„Orbán ellenfeleit aggasztja, hogy a kormányfő nem akar fizetni, ehelyett a bíróságokat és a romákat támadja. Úgy látják, hogy ez a nem demokratikus magatartás újabb lépcsője. Úgy tűnik, hogy Orbán illiberális demokráciájában – a jelek szerint – újabban már a bírósági ítéletek sem feltétlenül érvényesek... Orbán ilyetén magatartásának alighanem az is az oka, hogy pártja a legutóbbi választásokon több várost is elveszített. A kisebbségek és az igazságszolgáltatás elleni uszítástól Orbán Viktor nyilvánvalóan azt reméli, hogy újra több szavazót tud fellelkesíteni. Nem kizárt, hogy végül az EU kiköveteli a bírósági ítélet végrehajtását” – írta a szerző.

Forrás: Hírklikk