"Orbán uralma nem tart örökké"

HírKlikk 2019. november 13. 08:48 2019. nov. 13. 08:48

A legutóbbi önkormányzati választások váratlan csapást mértek Orbán Viktor miniszterelnök kormányzó pártjára, de vajon mi következik ebből hosszabb távra? Ezzel foglalkozik Krekó Péter cikke, amely a tényfeltáró újságírók balkáni szervezete által fenntartott Reporting Deocracy  portálon jelent meg. A szerző számos veszélyre, kihívásra, feladatra és teendőre is felhívja az ellenzék figyelmét, de jut ebből az Európai Uniónak is.

A nemzetközi sajtó azt taglalta, hogy vajon ez valóban veszélyt jelent-e Orbán Viktorra, és a felek szokás szerint egyaránt győztesként ünnepelték magukat, de ezúttal az eredmények értékelése erősen eltérő volt. Az ellenzék „áttörésről” beszélt, Orbán pártja pedig azt mantrázta, hogy a Fidesz továbbra is a legerősebb párt. Valójában minkét félnek igaza van.

A választás afféle lakmusz-teszt volt az ellenzék új, összefogási stratégiája szempontjából, és az meglepően jól működött – írta Krekó, aki ismertette a stratégiát, majd az eredményeket azzal, hogy az ellenzék nem győzött ott, ahol nem volt közös jelölt.

A Fideszben a váratlan csapás kölcsönös vádaskodásokhoz vezetett, és intenzívebbé tette a pártban parázsló konfliktusokat. Úgy tűnik tehát, hogy a Fidesz teflon-korszaka véget ért. Miközben a pártnak nagy korrupciós botrányokat anélkül sikerült túlélnie, hogy veszített volna a szavazóiból, ezúttal más volt a helyzet –  állapította meg Krekó, aki szerint lehetséges, hogy a Borkai-botrány változtatott a helyzeten. Ez azt is jelenti, hogy minden további botrány kemény csapást mérhet a pártra.

Ez hatott a városokba, de vidéken más volt a helyzet, és ott a Fidesz tovább konszolidálta előnyét. A mintegy nyolcmillió magyar szavazó közül mintegy hárommillió él Budapesten, vagy más nagyobb városokban, ahol az ellenzék jó eredményeket ért el, de a többi vidéken él, ahol a Fidesz ma erősebb, mint bármikor. Ezt azt mutatja, hogy egy parlamenti választáson a Fidesz még mindig nagy többséget szerezne, és jó esélye lenne a szavazatok több mint felének megszerzésére.

Mindazonáltal a választás legfontosabb jelképes és lélektani következménye, hogy vége Orbán és a Fidesz tökéletességéről szóló mítosznak, és kiderült, hogy a rezsimre vereséget lehet mérni. Az eredmények egyben személyes csapást is jelentenek Orbánnak, hiszen ő ragaszkodott ahhoz, hogy a botrányba keveredett győri polgármester maradjon meg a tisztségében, és ez alighanem negatív hatással volt a Fidesz szereplésére a városokban. Mi több, Orbán személyes vonzereje ezúttal nem hozott politikai sikert: az ellenzék győzött a legtöbb városban, ahol a választás előtt Orbán járt.

Mindazonáltal még ha a heterogén ellenzéki erők hasonló hatékonysággal tudnak is együttműködni a jövőben, nagyon sok szavazatot kell még szereznie, ha parlamenti választást akar nyerni. Emellett az ellenzék és az új ellenzéki polgármesterek útja aknamezőn vezet, hiszen a Fidesz az eddigieknél is inkább tudatában van annak a veszélynek, amelyet rá nézve jelentenek.

Az várható, hogy az általános választásig hátralévő két és fél évben Orbán igyekezni fogja még erősebben fojtogatni a médiát és más intézményeket, hogy megelőzze az ellenzék további előrelépését. Az ellenzéknek van lehetősége a fejlődésre, de az nem kész tény, hogy meg tud majd felelni a kihívásnak. Újra a felszínre kerülhetnek az ellenzéki pártok közötti – átmenetileg félretett – konfliktusok.

Közben nő a korrupció veszélye, amint újra fontos pozíciókba jutnak a pártok, amelyek közel egy évtizedig nélkülözték a forrásokat. Akadnak politikai vállalkozók, akik meg akarják kapni a saját részüket. Orbán kompromisszumról beszél, de ara kell számítani, hogy a kulisszák mögött éppen az ellenkezője zajlik majd. Kiéleződnek majd a konfliktusok a városok és a kormány között, és a kormány megpróbálja majd teljesen kiszárítani az önkormányzatokat, így akarja megnehezíteni, hogy megmutassák a választóknak: hiteles alternatívát tudnak nyújtani a Fidesszel szemben. Tovább korlátozzák majd az önkormányzatok jogköreit is, és megvonnak tőlük forrásokat. 

Mindezek ellenére rendkívül fontos az a jelképes és lélektani hatás, hogy megdőlt a Fidesz legyőzhetetlenségéről szóló mítosz. Egyben fontos üzenetet küld a Nyugatnak, hogy Orbán uralma nem tart örökké, hogy vannak politikusok Orbánon kívül is, és hogy nem mindenki elégedett azzal, ahogyan a Fidesz kormányozza az országot.

A történteknek regionális kihatása is van, amennyiben bizonyítja, hogy akár a szélsőségesen heterogén erők együttműködése is működhet az illiberális politikusokkal szemben. Az EU számára is van tanulság: jelenleg az uniós támogatások messze túlnyomó része a nemzeti kormányokhoz kerül, és ez lehetővé teszi, hogy azokat politikai alapokon osszák el, például a városok között. A városok ilyen politikai zsarolásának megállítása érdekében az EU intézményeinek ragaszkodnia kellene ahhoz, hogy a tömb következő hétéves költségvetése lehetővé tegye a nemzeti kormányok megkerülését és az önkormányzatok közvetlen támogatását – írta Krekó.   

Forrás: Hírklikk