Orbán végül kudarcot fog vallani

HírKlikk 2020. október 9. 20:00 2020. okt. 9. 20:00

„Orbán végül kudarcot vall az új keresztény-nacionalista vezérkultúrára való törekvésében, mert a kultúrát végső soron nem lehet ellenőrzés alatt tartani, és a kreativitást néha éppen a politika elleni lázadás szüli” – idézi egy Magyarországon élő német író véleményét a közszolgálati Svájci Rádió és Televízió a „Hazafias óvoda: Orbán kultúrharca felszántja Magyarországot” címmel közölt terjedelmes írásában. 

Az SRF beszámol arról, hogy Budapesten mindenhol az a piros-fehér csíkos műanyag szalag látható, amely az SZFE tiltakozó diákjainak jelképe lett. A cikk részletesen vázolja az előzményeket, valamint azt, hogy a kormány és Vidnyánszky Attila – „aki Orbán kegyelméből az új vezető” – külföldi erőket tesz felelőssé a tiltakozásért, és mint oly sokszor, amikor tiltakozás van Orbán ellen, közellenségnek igyekeznek láttatni a tiltakozókat. 

Wilhelm Droste, a Magyarországon élő és a magyar kulturális életet jól ismerő német író elmondta: az SZFE csak a legújabb színtere a kulturális szabadságért és oktatási függetlenségért folyó sokkal szélesebb harcnak, amelyben megvívnak minden egyes színházért és intendánsért, főiskoláért és az MTA-ért, a tantervekért, egyetlen terület sem marad érintetlen. „Orbánnak nem elég a politikai hatalom. Két éve be is jelentette, hogy „új kulturális korszak kezdődik”, amelyben a keresztény-nacionalista értékek dominálnak, a színházak konzervatív szerzők műveit adják elő, a múzeumok magyar hősöket ünnepelnek, és a felsőoktatásban nem tanítanak olyasmit, ami nem tetszik a kormánynak” – emlékeztetett Droste. Hozzátette, „Ez az új kulturális éra valójában régi: Magyarország mint nemzetileg védett óvoda, amely békésen, büszkén és hazafiasan működget. Ez az elképzelés leválasztja Magyarországot Európáról”.  Szerinte ez nem lehet jó Magyarországnak sem politikai, sem gazdasági, sem kulturális vonatkozásban.

Hangsúlyozta azonban: nem lát olyan politikai erőt, amely modern Magyarországot kínálna. „Bírálják azt, ami van, de ez nem elég”. Ennek ellenére, Droste úgy látja, hogy Orbán végül kudarcot vall az új keresztény-nacionalista vezérkultúrára való törekvésében, mert a kultúrát végső soron nem lehet ellenőrzés alatt tartani, és a kreativitást néha éppen a politika elleni lázadás szüli.