Orbán Viktor akkorát mondott, hogy a negyede sem igaz

Csanádi Dávid 2020. január 10. 14:19 2020. jan. 10. 14:19

A miniszterelnök szerint „egy tragédia” lenne, ha bezárnák a Mátrai Erőművet, mert tízezer ember munkahelyéről van szó. Ehhez képest az erőmű honlapján egészen más adat szerepel.

Orbán Viktor csütörtökön 10 ezer ember munkahelyének megmentésével érvelt a Mátrai Erőmű megvásárlása mellett. Ehhez képest azonban, az erőmű honlapján egészen más szám olvasható:

„A Mátrai Erőmű Zrt. jelentős foglalkoztatási pozíciót tölt be a térségben. Az erőműnél és a két külszíni bányánál 2100 főt foglalkoztat, emellett a társaság minősített külső vállalkozókat is alkalmaz karbantartási, kivitelezési, termelési munkákhoz, célirányos szerződések alapján. A vállalkozók egy része Heves megyei székhellyel rendelkezik, alkalmazásuk a megye gazdasági fejlődésére jelentős hatással van.”

Tehát a tízezres szám akkor igaz, ha a Mátrai Erőmű a „karbantartási, kivitelezési, termelési munkákhoz, célirányos szerződések alapján” nagyjából négyszer annyi dolgozót, 7900 embert vesz igénybe. Ismerjük el, hogy ez azért nem életszerű.