Orbán Viktor árnyéka is feltűnik a világörökséget veszélyeztető beruházás fölött

HírKlikk 2019. július 11. 12:50 2019. júl. 11. 12:50

A világörökséget veszélyezteti a Fertő-tónál a magyar idegenforgalom gigantikus terve, amely mögött hírek szerint Orbán Viktor családja áll. Pedig a kiszemelt rész Fertőrákosnál természetvédelmi terület. Tavaly ott égett le egy sor igen értékes, régi, vízre épült nádfedeles ház, ám az újjáépítést idáig nem engedélyezték a hatóságok – nem tudni, mi okból.

Ausztria immár egy éve hivatalos úton sem kap tájékoztatást, pedig Burgenland attól fél, hogy veszélybe kerül a Fertő-Fertőzug Nemzeti Park világörökségi státusza - írja a Kurier osztrák lap cikkét szemléző Népszava. Ám nem valószínű, hogy a programot lefújják, mert amögött egyre másra felbukkan Orbán Ráhel neve. Ő és a férje állítólag benne van a fejlesztésben, mint szinte minden más projektben a magyar turizmuson belül.

Csakhogy a következmények ezúttal a tóvidéken kívül az egész szomszédos osztrák tartományt is sújthatják. Úgy tudni, hogy a beruházásra, jó 23 milliárd forintot irányoztak elő, amiből szabadidőpark épülne, stranddal, állatkerttel, kikötővel és 100 személyes szállodával. Ehhez több tucat fát vágnának ki és nádasokat irtanának ki, hatalmas földek megmozgatásával körítve.

A munkák még nem indultak meg, pedig 2021 végére le kellene zárulniuk, de azért nemrégiben 118 hektár már átminősült építési területté. Így félő, hogy a magyar kormány kész helyzetet teremt. Burgenland hiába kérte, hogy készítsenek közös környezetvédelmi hatástanulmányt.

Forrás: Népszava