Orbán Viktor Észak-Macedóniába utazik a két kormány csúcstalálkozójára

HírKlikk 2024. szeptember 26. 12:25 2024. szept. 26. 12:25

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön és pénteken Észak-Macedóniában hivatalos látogatást tesz, amelynek során kétoldalú megbeszélést folytat Hrisztijan Mickoszki miniszterelnökkel, Áfrim Gási parlamenti elnökkel, Timotejjel, a Debar-Kicsevó egyházmegye metropolitájával, valamint a magyar küldöttséget vezeti a magyar-észak-macedón kormányzati csúcstalálkozón – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

A két miniszterelnök koszorút helyez el a Szent Cirill és Metód szoboregyüttesnél, majd meglátogatják Ohrid óvárosát, ahol felkeresik a Perivlepta Szent Mária templomot és a Szent Naum kolostort.

Észak-Macedóniában májusban tartottak parlamenti választásokat, az új kormány június végén alakult meg, a most megvalósuló kormányzati csúcs a kétoldalú kapcsolatok új fejezetének kezdetét jelzi.

Mickoszki miniszterelnök számít Magyarország támogatására országa EU-integrációjának előmozdításában; Észak-Macedónia csatlakozási felkészülését magyar szakértő is segíti. A hivatalos látogatás további aktualitása, hogy idén ünnepeljük a diplomáciai kapcsolatok felvételének 30. évfordulóját – mondta a sajtófőnök.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom