Orbán Viktor időt nyert

HírKlikk 2020. január 22. 06:12 2020. jan. 22. 06:12

Úgy néz ki, hogy Orbán Viktor időt nyert, mert az EPP tagpártjai egyelőre képtelenek dűlőre jutni a Fidesz további sorsát illetően – írja a Bloomberg.

A portál szerint, ezért valószínűleg nem születik döntés a kérdésben a legerősebb európai pártcsalád jövő hónap elejére beütemezett brüsszeli tanácskozásán. Ezt jól értesült néppárti források közölték, névtelenséget kérve – írja a cikket szemléző Népszava.

Ily módon csak tovább húzódna a vita, miután a kereszténydemokratákat éveken át bírálat érte, éspedig azon a címen, hogy falaznak Orbánnak, miközben az lebontja a fékeket és ellensúlyokat. Azóta a magyar modell már meghonosodott Lengyelországban és a nyugati nacionalistákat is ösztönözte, ami riadalmat keltett a jogvédők körében – mármint, hogy visszacsúszik a demokrácia az EU-ban.

Ha a magyarok kénytelenek lesznek kiválni az Európai Néppártból, az lényegesen csökkentené a magyar politikus befolyását fontos uniós kérdésekben, ideértve a következő időszakban esedékes brüsszeli támogatások elosztását. A mostani bizonytalanságnak az az oka, hogy még nem készült el a magyar jogállamiság elemzésére felkért bölcsek tanácsának jelentése, mert ellentét van a három tag között.

Azon kívül, a hogyan tovább kapcsán is felmerültek aggályok, tehát, hogy mit lép Orbán, ha kirakják. A miniszterelnök többféleképpen is bebiztosítja magát. Pár napja Varsóban Kaczynskival a strasbourgi együttműködés kilátásairól tárgyalt, a jövő hónap elején pedig – éppen az EPP-fórum idején – Rómába lesz hivatalos, a „nemzeti konzervatívok gyűlésére, ahol rajta kívül a bajkeverő Salvini is felszólal. 

Forrás: Népszava