Orbán Viktor ígérete és a pedagógusok

Millei Ilona 2021. december 2. 15:53 2021. dec. 2. 15:53

Ma kikerült egy új bejegyzés Orbán Viktor hivatalos közösségi oldalára, és csak annyi áll rajta: „10 százalékos fizetésemelés a tanároknak és az óvónőknek!” Ja, és a miniszterelnök, ahogy gondterhelten néz valamit. A honlapnak egyébként az a jelmondata: „Magyarország előre megy, nem hátra!”.

El tudom képzelni a tanárokat és az óvónőket, ahogy ők is hasonló gondterheltséggel nézik azt a – buzdítónak, reménykeltőnek, megnyugtatónak, vagy inkább alibinek látszó – egy sort. Gondolom, mindenki vérmérsékletének, politikai elkötelezettségének, vagy érintettségének okán szemléli, ha véletlenül a miniszterelnök közösségi oldalára téved.

Annak fényében azonban, hogy tegnap tovább folytatódtak a sztrájktárgyalások a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a kormány között, és utána az érdekvédelmi szervezetek tagjai azzal jöttek ki az Emmi kapuján. hogy „Kaptunk egy ajánlatot, ami egyáltalán nem megnyugtató, hanem vérlázító”, azt is el tudom képzelni, a miniszterelnöki egy sor láttán milyen arcot vágnak most a legtöbben.

Egyébként a tárgyalás után a PSZ és a PDSZ véleményéről is fölkerült egy video a Facebookra, azt érdemes megtekinteni. A szakszervezetek közös bejelentkezésén Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke kijelentette, hogy egyebek mellett a béremelésekre vonatkozó elképzeléseik sem közeledtek egymáshoz a kormánnyal. Az ajánlat jelenleg az, hogy tíz százalékkal emelkedjen a szakmai pótlék, és évente egyszeri 200 ezer, míg a szerződéses tanárok 100 ezer forintot kapjanak SZÉP-kártyán. Sőt, a mostani tárgyalási fordulón ehhez még „belengettek” 30 ezer forint szakkönyvvásárlási támogatást is.

Szabó Zsuzsa a többiek nevében leszögezte, „Határozottan elutasítottuk, azt mondtuk, a pedagógusoknak a megélhetést kell biztosítani. Nem ilyen – nem is tudom, minek nevezzem – alamizsnát kell csöpögtetni.” Tehette ezt már csak azért is, mert a Pedagógusok Szakszervezete az elmúlt napokban felmérést készített a kormány ajánlatáról: és a megkérdezettek kétharmada elutasítja a tíz százalékos béremelési ajánlatot, még akkor is, ha 200 ezres cafeteria járna hozzá.

Egyébként az ígéret szép szó, ha megtartják, úgy jó. A kormány a pedagógus életpályamodell bevezetésekor azt ígérte a az oktatás robotosainak, hogy a bértáblát, amely a fizetésük alapját képezi, a mindenkori minimálbérhez igazítja. Ez kerek egy évig így is volt, aztán ezt az úgynevezett vetítési alapot befagyasztották, azóta sem változott. A minimálbérhez kötött bérszámítás következménye az lett, hogy 2015 óta 17 hónapot ingyen dolgoztak a pedagógusok. Ennyit vettek el tőlük. 2018 óta három bérajánlatot is tett a kormány. A legemlékezetesebb talán Bódis József köznevelési államtitkáré volt, aki 2019-ben 30 százalékos béremelést ígért, amit a rádióban be is jelentett. A pedagógusok azóta sem kapták meg.

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke szerint el kell érniük az elmozdulást, mert „azt nem teheti meg az oktatási kormányzat, hogy egy tíz éve a pályán levő kolléganőnk ugyanannyit keressen, mint egy 17 éves, frissen végzett szobafestő szakmunkás. Ez olyan fokú megalázása a pedagógus szakmának, ami a már meglévő tanárhiányt még tovább növeli.” Ma egyébként a pályakezdők bére nem éri el a garantált bérminimumot, azt ki kell rá egészíteni. Ha egy gyermekét egyedül nevelő anya tíz éve van a pedagóguspályán, akkor a 2019-ben meghatározott létminimum alatt él. A világon sehol nincs olyan, hogy diplomás emberek a létminimum alatt éljenek. Az, hogy diplomás emberek minimálbéren vannak, a humán erőforrás legnagyobb pazarlása és az ország szégyene.

Úgyhogy azt ajánlom a miniszterelnöki honlapot készítőknek, változtassák meg a jelmondatukat ilyeténképpen: „Magyarország hátra megy, nem előre!”. Már csak azért is, mert a megalázott pedagógusok jobb jövőt keresnek majd maguknak. Innentől viszont csak hátrafelé visz az út, mert ha ők nem maradnak a pályán, nem lesz kivel előre vinni az országot. Pedig az ország jövőjét éppen a ma óvodájában, iskolájában dolgozó pedagógusok alapozzák meg.

Ami pedig Orbán honlapján levő bejegyzést illeti, azon én semmi plusz ilyen, olyan cafeteriáról meg könyvutalványról szóló ajánlatot nem látok. Ennyit kaptok, és kész!