Orbán Viktor kezdeményezésére nem adtak ki közös nyilatkozatot a V4-ek

HírKlikk 2018. október 24. 14:28 2018. okt. 24. 14:28

A 444 portálon megjelent hír dezinformáció, tipikus álhír - tudatta az MTI-vel a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A tárca szerdai közleményében nem kívánta kommentálni a V4 miniszterelnöki találkozók nem sajtónyilvános részét, ugyanakkor a 444 portálon megjelent hírt dezinformációnak, tipikus álhírnek nevezte.

Az internetes portál szerdai cikkében azt írja, Orbán Viktor kezdeményezésére nem adtak ki közös nyilatkozatot a V4-ek a Japánnal folytatott csúcstalálkozót követően.

Az Origo hírportál forrásaira hivatkozva ellenben azt közölte, a cseh miniszterelnök Andrej Babis volt az, aki azt kérte ne adjanak ki közös nyilatkozatot a visegrádi országok.

A találkozó helyszínéről származó információkra hivatkozó cikk szerint a cseh kormányfő a japán miniszterelnökkel tartott találkozó előtt arra hivatkozva fogalmazta meg kérését, hogy a V4-ek nem kompetensek világpolitikai kérdésekben.

Információik szerint Orbán Viktor az Európai Néppárt elhúzódó elnökségi ülése miatt el is késett arról a szerdai V4 csúcsról, ahol a közös nyilatkozat elvetéséről a döntés megszületett. Az Origo megjegyezte továbbá, a találkozó sikeres volt gazdaságilag, a japán miniszterelnöknek pedig kifejezetten tetszett a V4-ek migrációhoz való hozzáállása. "Japánban ugyanis nem engednek senkit letelepíteni, családegyesítésre nem kerülhet sor" - tették hozzá.