Orbán Viktor nekilendült

Lovász Péter 2019. szeptember 14. 19:34 2019. szept. 14. 19:34

Amit nem akarsz, hogy veled cselekedjenek, azt te se tedd másokkal! Orbán Viktor szerint ez a keresztény szabadság lényege. A miniszterelnök a keresztény értelmiségiek konferenciáján beszélt a víziójáról.

A miniszterelnök szombaton az Országházban, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) XII. kongresszusán magyarázta meg hallgatóságának, hogy a magyar nemzetnek küldetése van. A magyarok küldetése, pedig az, hogy megmutassák a világnak, milyen a keresztény szabadság eszményére épített élet. Hogy mi egyebet mondott még Orbán Viktor a konferencián, az alighanem tudósítások sokaságából megismerhető, s a mondottakat ki-ki a maga ízlése, világlátása szerint minősítheti politikai remeklésnek vagy értelmetlen zagyvaságnak.

De a keresztény szabadság kifejezés talán megérdemel némi külön figyelmet. Orbán úr ezt a gondolatot minősítette  az európai kulturális és civilizációs életerő megnyilvánulásának. A kormányfő (tudtommal) először a legutóbbi tusványosi beszédében használta, de csak most talált igazán alkalmat arra, hogy a kifejezés lényegét kifejtse, és a nagy nyilvánosság számára megmagyarázza.

A keresztény szabadságról korábban Luther Márton is, Kálvin János is említést tett, de a filozófussá nemesedett kormányfő ezúttal korábbi gyökereket keresett mondandójához, amikor ezt állította: „Amit nem akarsz, hogy veled cselekedjenek, azt te se tedd másokkal.“ Orbán Viktor szerint ez a keresztény szabadság lényege. Lehetséges, nem tisztem ezzel vitatkozni - annál is kevésbé, mert ez nagyon értelmes gondolat, a magam egyszerű módján elfogadom a szabadelvű baloldali gondolkodás alapvető tételének is.

De ez a gondolat nem keresztény eredetű. Konfuciusztól, a kínai filozófustól származik, aki időszámításunk előtt 551–479 között élt. Konfuciusz, maga nem írta le tanításait, de a tanítványai lejegyezték és összegyűjtötték a vele folytatott beszélgetéseiket. Főleg ebből a Beszélgetések és mondások (Lunyu 論語) címet viselő rövid gyűjteményből ismerjük Konfuciusz eszméit.

Az alábbi idézetet Tőkei Ferenc fordításában olvashatjuk:

„Soha ne tedd másoknak azt, amit magadnak nem kívánsz!”

己所不欲,勿施於人! [XII.2.]

Persze, minthogy a gondolat az utókor alapos értékelése szerint megáll, még lehet a keresztény szabadság magva. De a hitelességhez talán illik a valódi forrást megnevezni, ha már az egész nemzet küldetésének alapvető tételéről van szó.