Orbán Viktor nem ért rá átvenni az ’56-os kitüntetését

2018. szeptember 30. 09:27

Orbán Viktornak ítélték idén az 1956-os mártírról, Szobonya Zoltánról elnevezett emlékérmet. A kitüntetést tíz éve alapították, és odaítéléséről kuratóriumi elnökként dönt a Szobonya-család legidősebb tagja – írja a Népszava a történelmi személyiséget bemutató honlap nyomán.

A Népszava szerint maga a mártír családja szerette volna megtisztelni a miniszterelnököt az érem átadásával; Orbán azonban valamiért pont nem ért rá. Helyette pénteken Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter vette át a kitüntetést, Orbán távollétéről nem mellesleg előre tudhattak a szervezők, hiszen már a Veritas Intézet eseménymeghívójában is Gulyás szerepelt átvevőként.

Mint az MTI is felidézi, a kancelláriaminiszter a kecskeméti börtön falánál tartott megemlékezésen arról beszélt, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni megtorlások áldozatává váló Szobonya Zoltán emlékének ápolása parancs az utókor számára. Az emlékápolás legbiztosabb formája az lenne, ha személyesen vesszük át a mártírról elnevezett érmet, de parancsok nem vonatkoznak mindenkire. 

A díjat többek azok vehetik át vagy kaphatják meg posztumusz, akik életüket áldozták a forradalomban való részvételért, illetve példát mutattak a harcok alatt.  Alternatív megoldásként díjazható az is, aki példát ad a magyarság felvállalásáról „nemzeti múltunk nagyjainak felmutatásával, az ifjúság patrióta nevelésével” - talán  a miniszterelnök is ilyen alapon kapta meg az elismerést. Orbán hivatalos programtárában egyébként a pénteki napon nem szerepel esemény.