Orbán Viktor: nem kell számítani a mindennapokat érintő szigorításra

HírKlikk 2020. október 7. 19:55 2020. okt. 7. 19:55

A miniszterelnök a Hír TV-nek adott interjújában árulta el, hogy nem kell a mindennapokat meghatározó szigorításokra számítani és visszahozzák az 5 százalékos áfát a lakásépítésre.

A kormány döntött jó néhány ügyben, amit a gazdaságvédelmi operatív törzs terjesztett eléjük, adókérdésekről volt szó, 2022. december végéig zajló építkezéskén 5 százalék lesz a lakásépítések áfája. Más javaslatok is voltak, de annak a részletei még nem ismertek.

Azt is megtudhattuk az interjúból, hogy kulcskérdés Orbán szerint a kórházi ágyak biztosítása, ugyanis egy idejűleg 200 ezer fertőzöttre kell számítani és ehhez kell a kórházi kapacitást szabni.

A miniszterelnök szerint egyelőre nem kell a mindennapokat érintő szigorításra számítani, erre a nemzeti konzultációban kialakult közvélekedés adja az alapot.

„Az ország működik és közben védekezünk, ez az irány” – mondta Orbán Viktor.

Az orvosok béremelésére azért volt szükség a miniszterelnök szerint, mert még 7-8 hónapig eltart a járvány és amíg nincs vakcina, addig hatalmas nyomás nehezedik az orvosokra. Orbán abban is bízik, hogy az emelés megállíthatja az orvosok kivándorlását.

Szóba kerül a MOK kritikája is, mire Orbán azt mondja, az átvezénylés a járvány alatt élet-halál kérdés. Járvány idején, mikor nem a normál munkarendben kell dolgozni, elkerülhetetlen a vezénylés. Az más kérdés, hogy ez nem lehet napi gyakorlat.

Forrás: Hír TV