Orbán Viktor reménytelenül szerelmes

HírKlikk 2017. december 14. 05:32 2017. dec. 14. 05:32

Miért nem viszonozza Amerika Orbánék szerelmét? - teszi fel a kérdést legfrissebb számában a HVG.

Nem jött el a kétoldalú kapcsolatok új korszaka Donald Trump amerikai elnökké választásával, a viszonyban meghatározó diplomaták és szakértők ugyanis lényegében a washingtoni politikai széljárásoktól függetlenül végzik a munkájukat.

Ezen pedig egy nem kevés pénzbe kerülő lobbista alkalmazása sem igen tud változtatni, mert az amerikai külpolitikát sokkal kevésbé az általa célba vett washingtoni kongresszusban, mint inkább a külügyminisztériumban határozzák meg. Ott, ahol a Közép-európai Egyetem (CEU) elleni támadást rossz néven vették, és amellyel egyeztetve a budapesti nagykövetségen működnek a karrierdiplomata ideiglenes ügyvivők. Ez derül ki a HVG hetilap elemzéséből és két exkluzív interjújából.

Thomas O. Melia volt helyettes külügyi államtitkár sem tartja véletlennek, hogy szinte egy időben mondta el a magyar kormányt az ellenzéki média kiszorításáért bíráló beszédét David Kostelancik ügyvivő, és jelentette be az amerikai külügyminisztérium a független vidéki sajtót támogató pályázatát.

Az elemzőként dolgozó Melia nemcsak a minisztériumi pozíciója miatt ismeri Magyarországot: a rendszerváltás idején az 1983-ban alapított National Democratic Institute washingtoni nonprofit szervezet képviseletében az új pártoknak (közte a Fidesznek) az első szabad választásra való felkészülésben segített.

Hozzá hasonlóan Magyarország jó ismerőjének és a jelenlegi kormány bírálójának számít Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem professzora, aki a HVG-nek adott interjújában az illiberális állam machinációiról beszél. A Fidesz által kialakított választási rendszerről pedig úgy véli, az akár egy erős Jobbiknak is kedvezhet. Szerinte ez magyarázza a Vona Gábor és pártja elleni kemény kormányzati fellépést.
Forrás: HVG