Orbán Viktor saját magával konzultált és egyetértett

HírKlikk 2021. augusztus 2. 12:39 2021. aug. 2. 12:39

Ez a nemzeti konzultáció nem egyetlen kérdésről szól: érinti a minimálbér emelésének a kérdését, szól a családtámogatásokról, a befizetett adóvisszatérítésről, a hitelmoratóriumról, a migrációról és persze a gyermekek védelméről szóló törvényről is – magyarázta hétfői Facebook-videójában Orbán Viktor.

A miniszterelnök a korábbi, a koronavírus-járvány miatt elsikkadt online konzultáció és az úgynevezett állatvédelmi kérdőív kampányához hasonlóan, most is bemutatta, mit vár az állampolgároktól, és saját kezűleg válaszolt az általa meghirdetett kérdésekre. A kormányfő szerint a még júniusban meghirdetett nemzeti konzultáció „a járvány utáni életünk szinte összes fontos kérdését” érinti.

„Hallgassuk meg egymást! Kérem, töltsék ki a nemzeti konzultációt, hogy a legnagyobb egyetértésben hozhassuk meg a hazánk számára fontos döntéseket” – buzdított.

A saját kezű kitöltés eredményessége igencsak kétségessé válhat, ha az íveket, mint arról beszámoltunk, online meg lehet hekkelni: korábban Tomanovics Gergely politikai aktivista élő adásban mutatta, ahogy egy algoritmus folyamatosan tölti ki az aktuális nemzeti konzultációt. Ezt az algoritmust a fejlesztő NERbotnak nevezte el.

A videóról beszámoló Népszava emlékeztetett: a kormány pont egy hete, múlt hétfőn közölte: „informatikai támadást indítottak a konzultáció hivatalos internetes oldala ellen, tömeges kitöltéssel próbálkoznak az elkövetők”. Ezért, mint írták, megteszik a szükséges lépéseket, beleértve a büntető feljelentést is. A korábbi konzultációs honlapot ért támadás ügyében azóta vádemelésre is sor került.  

Orbán Viktor a június 10-i kormányinfón jelentette be, hogy újabb nemzeti konzultációt szerveznek, majd a gyermekvédelminek nevezett, homofób törvény miatti nemzetközi felháborodás nyomán népszavazást is kezdeményezett hasonló témában, de más kérdésekkel, később nyíltan bevallva, hogy Brüsszel zsarolására.