Orbán Viktor szükségállapotot hirdethet, felfüggesztheti a választásokat

HírKlikk 2018. március 4. 06:46 2018. márc. 4. 06:46

Hátborzongató képet festett egy korábbi interjújában a 2018-as választásokról Békesi László közgazdász, volt pénzügyminiszter. Most, a hódmezővásárhelyi választás és a Czeglédy-ügy okán érdemes felidézni ezeket a gondolatokat, hiszen még aktuálisabbak:

Békesi a HVG-nek azt mondta: megsértett tömegek előbb vagy utóbb létrehoznak egy elsöprő erejű mozgalmat, amely megbuktatja az Orbán-rezsimet. Ami a rövidebb távot illeti, nem hisz abban, hogy az ellenzék összefogása eredményre vezet, mert kevés tekintélyes jelöltet tudnak kiállítani, „nincs 106 Mellár Tamása” az ellenzéknek.

Ráadásul ha működne is az ellenzéki összefogás, szerinte a Fidesz nem fogja annyiban hagyni. „Valamilyen kreált ürüggyel akár szükségállapotot is kihirdet, felfüggeszti a még létező szabadságjogokat, elhalasztja a választásokat” – tette hozzá.

A közbevetésére, hogy a parlamentarizmus felfüggesztését talán a Fidesz híveinek is nehéz lenne megmagyarázni, Békesi azt mondta: „Ne vicceljen, néhány robbantás után a hívei könyörögni fognak a szükségállapotért.

Ez pedig egyszerűen kivitelezhető. Emlékezzünk vissza a kilencvenes évekre: a rejtélyes robbantások is azonnal megszűntek, miután a Fidesz hatalomra került. Ha Orbán veszélyben érzi a hatalmát, nincs kétségem, hogy elmegy a végsőkig. Ezt készíti elő az állandó háborús hangulat, a veszélyeztetettségtudat fenntartása.”