„Orbán Viktor valójában nem kért bocsánatot a néppárttól"

HírKlikk 2019. március 18. 19:45 2019. márc. 18. 19:45

A Fideszhez hasonló, szélsőséges és populista pártokkal nem egyezkedni kell, hanem hermetikusan el kell zárni őket. Orbán Viktor bár próbálta elhitetni az Európai Néppárttal, hogy kész a kompromisszumokra, valójában a Fidesz elnöke egyet sem teljesített a néppárt csúcsjelöltjének, Manfred Webernek a feltételeiből, ezért nincs helye az EPP-ben – írták a Liberálisok a Hírklikk kérdésére.

A párt szerint Orbán Viktor valójában nem kért bocsánatot a néppárttól, csak a „nyelvezetért” kért bocsánatot, a „hasznos idiótákról” szóló álláspontját azonban fenntartotta. Azt is vitatják, hogy véget ért a Fidesz Brüsszel-ellenes kampánya.

Bár a Jean-Claude Junckert támadó plakátokat leszedték Weber budapesti látogatása miatt, az eredeti tervek szerint az új plakátok nem Orbán családpolitikájáról szóltak volna, hanem Frans Timmermans, az európai szocialisták csúcsjelöltjének támadásáról – hívják fel a figyelmet, hozzátéve, hogy Orbán Viktor március 15-i beszédében is fenntartotta az EU-ellenes, nacionalista, kirekesztő és gyűlöletkeltő politikáját.

Harmadszor, Orbán Viktor nem rendezte a CEU ügyét, és feltehetően nem is fogja a Liberálisok véleménye szerint. „Orbán Viktor nem képes bocsánatot kérni, nem hajlandó a kompromisszumokra, ehelyett tovább folytatja Brüsszel-ellenes kampányát, és kiszorítja a CEU-t Budapestről.

A Liberálisok szerint ha az Európai Néppárt hű akar maradni az értékeihez, akkor csak egy út lehetséges: ki kell zárni a Fideszt a pártcsaládból.

Ha az Európai Néppárt nem szakít Orbán Viktorral, és hagyja, hogy az Európa-ellenes, szélsőséges és populista Fidesz diktálja a feltételeket, akkor a pártcsalád végérvényesen elveszíti néppárt jelleget – jelentik ki.

A Magyar Liberális Párt reméli, hogy az Európai Néppárt március 20-án nem pillanatnyi érdekei, hanem értékei mentén fog döntést hozni, és hű marad a demokrácia, a szolidaritás, az európai integráció és a keresztény értékek igazi híveihez.

Forrás: Hírklikk