Orbán visszakönyörögte magát a Pfizerhez

Föld S. Péter 2021. november 27. 07:25 2021. nov. 27. 07:25

Orbán Viktor pénteken reggel a Kossuth rádióban bejelentette, hogy december 20-án újabb kétmillió adag vakcina érkezik Magyarországra, s ezzel nálunk is megkezdődhet az 5-11 éves gyerekek oltása. Arról nem beszélt a miniszterelnök, hogy milyen vakcinát szereznek be, az őt kérdező Nagy Katalin, akit riporterként foglalkoztat a Kossuth rádió, nem tartotta fontosnak, hogy rákérdezzen.

Pedig lett volna ok megkérdezni, már csak azért is, mert az 5-11 éves gyerekeket az európai gyógyszerügynökség ajánlása szerint jelenleg csak a Pfizer vakcinával lehet beoltani. Ez az a vakcina, amelyet honfitársunk, a miniszterelnök által kisújszállási asszonyságnak nevezett Karikó Katalin közreműködésével fejlesztett ki a BioNTech/Pfizer, és ennek a vakcinának a közös uniós beszerzéséből szállt ki – egyedüliként az uniós tagországok közül – a magyar kormány az idén májusban.
Aztán kiderült, hogy a gyerekeket is be lehet és be is kell oltani. Az eddigi vizsgálatok szerint számukra csak a Pfizer ajánlható. Az Euronews információi szerint a magyar kormány nem sokáig tétlenkedett, s bár nem kötötték a magyar közvélemény orrára, már szeptemberben megkezdte a visszakönyörgési hadműveletet a közös európai vakcinabeszerzésbe.

Nem lehetett könnyű dolga Orbánéknak, a szerződésben résztvevő országok mindegyikének jóvá kellett hagyni, hogy visszafogadják a tékozló fiút, és Magyarország is rendelhessen a korábban többször leszólt és visszautasított vakcinából. Az Euronews információi szerint „csendes Canossa-járás” volt ez a magyar kormány részéről, de Orbán nem merte megkockáztatni, hogy a magyar gyerekek ne legyenek beoltva. 2022-ben választás lesz, s a magyar gyerekek szülei nagyon mérgesek lettek volna, ha a kormány értelmetlen vakcinacsatája miatt gyermekeik veszélybe kerülnek. Ezért kellett ez a titkos, visszakönyörgési hadművelet, melynek részleteiről gyakorlatilag semmit sem tudunk, az állami rádió riporterét pedig nem is érdekli.

Ami viszont tényleg jó hír: december 20-án megérkezik a Pfizer kétmillió vakcinája, és ezzel a magyar gyerekek oltása elől elhárulnak az akadályok. Megköszönhetjük az uniós tagországoknak, hogy a magyar gyerekek egészségét és életét fontosabbnak tartják, mint hogy egy visszautasítással kioktassák Orbánt.